Norsk film er på vei opp

Publisert: 11. september 2006 kl 21.54
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00
En ny rapport utarbeidet av PriceWaterhouseCoopers på oppdrag fra Norsk Filminstitutt viser at inntekter fra utenlandssalget av norsk film har doblet seg over en fireårsperiode. Mens norsk film i 2002 solgte for 8,4 millioner kroner i utlandet, viser de foreløpige tallene for 2005 en inntekt på 17 millioner kroner, en økning på i underkant av 10 millioner kroner.

- Dette er en gledelig utvikling som nok må sees i sammenheng med at det lages stadig flere norske filmer, sier avdelings direktør Jan Erik Holst ved Norsk Filminstitutt.

Noe av årsaken til den store veksten, knytter Holst til at filmene er blitt mer differensierte, samtidig som de er personlige og engasjerende også for et internasjonalt publikum. Dette, i tillegg til at Norsk Filminstitutt i større grad enn tidligere har lagt vekt på å invitere utenlandske salgsagenter til å se nye norske filmer på et tidlig stadium i produksjonen, anser Holst som hovedgrunnen til den solide forbedringen i inntektene.
Saken fortsetter under annonsen


Norsk Filminstitutt har forhåpninger om en lignende utvikling også for kommende år, men Holst understreker at utenlandssalget er avhengig av hvilke filmer som produseres, og ikke minst disse filmenes evne til å nå et internasjonalt publikum.

Den norske filmen det nå stilles forventninger til, er Slipp Jimmy Fri, som skal bredt ut i Sverige og Danmark.
Saken fortsetter under annonsen