Norman på kryssende kurs I

Publisert: 28. juni 2002 kl 12.01
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Statsråd Victor D. Norman har fått det departementet som har ansvar for å effektivisere staten. For å undersøke hva vi har i vente, har Pengepulsredaksjonen sett på hva Norman mener som økonomiprofessor. Det første han må gjøre, er å kvitte seg med over halvparten av statsrådskollegene sine. Professor Norman har ramset opp ni departementer han mener burde bli borte. Slankeprogrammet til Norman skal hindre at statsrådene blander seg opp i detaljer. Det er allerede kjent at et av de departementene han vil bli kvitt, er det han selv har fått ledelsen av.

Det heter seg at makt korrumperer. Så får vi se i hvilken grad det gjelder økonomiprofessoren som i 1993 sa nei til førsteplass på Høyres liste i Hordaland fordi han var uenig i partiets syn på privatisering av banker. Norman ser ingen grunn til at bankene skal være norske. I motsetning til Høyre, mener han (ifølge Bergens Tidende) at det ikke er så galt om Oslo blir en filialby. Bergen er jo allerede blitt det. Han ønsker utenlandske eiere velkommen.

Norman får nok av muligheter til å teste sin integritet. Testen starter i forholdet til hans statsrådskollega, pinsevenn og næringsminister Ansgar Gabrielsen, som vil samle det statlige eierskapet i Næringsdepartementet. «Eierskapet må ansvarsplasseres i den del av staten der man er opptatt av avkastning. Det vil si i Finansdepartementet - ikke i Næringsdepartementet», mener Norman (DN 29.5.1998).

Mannen som nå skal lede omstillingene og effektiviseringen av offentlig sektor ledet for noen år siden en ekspertgruppe som fastslo at ineffektivitet er et spørsmål om politikk, og ikke om administrasjon. «Problemet er at vi neppe har noe særlig større byråkrati enn det vi må ha», skrev Norman i et avisinnlegg 23.11.1996. Den ferske politikeren er også mot Høyres ønske om å tukle med kommunegrensene.

Saken fortsetter under annonsen