Norge er stillhet og plass

Publisert: 3. oktober 2006 kl 00.20
Oppdatert: 24. januar 2008 kl 10.30
Etter flere innlegg om spektakulære fjorder og fjell og mange hjertesukk reiselivets representanter over at Norge fremdeles er den best bevarte hemmeligheten i verden, ga Pellegrino Riccardi deltakerne på Reiselivsdagene i Bodø en liten kalddusj med humoristisk tilsnitt.

Italienskfødte Riccardi er oppvokst i England, men bor og har bodd 11 år i Norge. Han jobber i Det norske Veritas som kulturell brobygger og har lang erfaring i å se nordmenn og Norge gjennom andres øyne og litt fra siden.

- Norge ligger langt borte og det er riktig at det er svært mange som ikke vet om Norges eksistens en gang. Men hvorfor det?, spurte han retorisk og mente hunden ligger begravet både i historien og politikken.
Saken fortsetter under annonsen


Se bare her, sa Riccardi.

Se hvilke signaler dere har sendt til verden opp gjennom historien, sa han og viste fram en oversikt over historiske datoer for Norge:
Saken fortsetter under annonsen

1814: We don't need you

1905: We don't need you

Saken fortsetter under annonsen
1945: We don't need you

1969: We don't need you we have found oil

1972: We don't need you
Saken fortsetter under annonsen


1994: We told you the first time WE DON'T NEED YOU!

- Det føles godt å ikke behøve noen, men nedsiden er at man skaper distanse til andre og verden rundt, sa Riccardi til gjenkjennende nikk fra representantene fra reiselivet i salen.
Saken fortsetter under annonsen

- Norge er en godt bevart hemmelighet, samtykket Riccardi.

Men ifølge Riccardi glemmer reiselivsbransjen å selge det beste de har.

- Nordmenn tar plass og stillhet for gitt, men for en italiener som meg, dere aner ikke hvor stille det er her. Norge er det mest avstressende reisemålet i verden. Og en ting er sikkert, stressnivået i verden ikke går ned, men opp. Norge må selge stillhet, god plass og frihet, sa Riccardi.

- Det lite folk i gatene, lite trafikk, mye natur. På Gardermoen står bordene så langt fra hverandre at det ikke er rart at kaffen er så dyr, for du betaler for to, sa Riccardi og understreket at verken fjorder eller fjell er unikt i seg selv. Han avsluttet med noen små drypp om hvordan utlendinger han møter oppfatter nordmenn:

- Jeg hører ofte folk si om nordmenn at de ikke akkurat er de beste selgerne i verden og at nordmenn ikke er sultne nok, sa han og mener det er noe av grunnen til at norsk reiselivsbransjen ikke har fått sin del av den voksende turistnæringen som har vært i verden de senere årene.

- Andre sier om nordmenn at de ser så avslappet ut og spør om de har hatt morfin i frokosten, sier Riccardi. Det bør reiselivsbransjen selge seg på, mener han. Folk ser på nordmenn som sunne og friske og avslappet. Og hvorfor er dere det ?