Nordens fondsdronning

Publisert: 3. september 2002 kl 13.31
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Mens fondsforvalterne her hjemme har fått så øra flagrer, kan Odin-sjef Ragnhild Wiborg (bildet) sole seg i vinnerglansen fra Sverige og Finland.

Denne uken blir Odin kåret både som beste Sverige-fond og beste Norden-fond i det svenske magasinet Sparöversikt. Og nylig utpekte næringslivsavisen Dagens Industri et av Odin-fondene til beste Sverige-fond. Og som om ikke det var nok: I august utpekte det finske magasinet Talouselämä Odin til beste fondsselskap i Finland.

Alle fondene som selges i Sverige og Finland forvaltes fra Norge. Porteføljeforvalterne Truls Haugen og Nils Petter Hollekim har ansvaret for henholdsvis Finland- og Sverige-fondene. Mens sjefen sjøl, Ragnhild Wiborg, tar seg av Norden-fondene.

- Det er klart det er moro å vinne i dette gamet. Særlig tatt i betraktning av at alle fondene forvaltes her hjemme fra. Sverige har tunge forvaltningsmiljøer, men vi slår dem altså på hjemmebane til tross for at vi sitter her i Norge. Det er vi stolte av, smiler Ragnhild Wiborg

Hun forklarer suksessen med Odins suksess i nabolandene med Odins strategi. Fondene er ikke bundet til noen som helst indeks, men jobber etter en stockpicking-filosofi.

- Vi er ute etter undervurderte selskaper hvor prisen er lav i forhold til verdien. Mange av selskapene vi har investert i er blitt oppkjøpt, og oppkjøpspremien for oss har ligget på mellom 30 og 50 prosent. Som eksempel fra Finland kan jeg nevne Avesta, som ble oppkjøpt av Outokumpo, og Partek som ble oppkjøpt av Kone. Jeg vil ikke utelukke av vi kan få flere oppkjøp blant de selskapene vi har i vår portefølje, forteller Wiborg.

Men Odin-sjefen understreker at det krever nitid oppfølging å forvalte fondene fra Norge.

Saken fortsetter under annonsen

- Man kan ikke bare sitt på rumpa her hjemme. Våre porteføljeforvaltere tilbringer ca. fem til ti dager i måneden i henholdsvis Finland og Sverige.