Nord Pool bygget i Halden
- Vi har levert børssystemer til Frankrike, Tyskland, Irland og en rekke andre land. Den siste kontrakten er med Australia og kraftbørsen deres, sier administrerende direktør Knut Johansen i Navita i Halden.
Han leder et selskap som har spesialisert seg på å levere elektroniske løsninger til virksomheter som handler innen energi- og finansmarkedene. Programvaren de utvikler muliggjør markedsanalyser, handel, risikohåndtering og logistikk, og brukes av aktører som handler med elektrisitet, gass, råolje, kull CO2, frakt, samt finansielle instrumenter som renter, valuta og aksjer.
Bortsett fra den økonomiske krisen i fjor- som blant annet førte til at fem, seks av Navitas store kunder gikk konkurs og inntektene fraskrives, har selskapet hatt en voldsom vekst. På fire år var den på 30 prosent, i 2008 omsatte de for nær 100 millioner kroner. Første halvår i år var omsetningen på 52 millioner kroner.
- Kraftmarkedene blir stadig mer globale, det ene landet etter det andre åpner seg for samarbeid og handel med kraft. Det er uhyre kompliserte systemer å samkjøre, i EU er det for eksempel 27 land med hver sin kraftlovgivning og hvert sitt system, sier han.
Målet deres er å bli den foretrukne leverandøren av systemene, selv om konkurransen om dette markedet ifølge sjefen har blitt hard.
Navitas mål er å ligge i front i verdenssammenheng når det gjelder å utvikle å selge handelssystemer til land som innfører energi - og klimakvotebørser. Strategien er å være teknologisk i front, blant annet ved å ha de beste folkene på IT-siden og analytikersiden.
Da Sverige innførte ordningen med grønne sertifikater, var det med Navitas handelssystemer. Den svenske sertifikatordningen har slått voldsomt an, det bygges store vindmølleparker og det selges mer og mer «grønn» kraft i Sverige.
Skuffet over Norge
Johansen er svært skuffet over den norske innsatsen når det gjelder å utvikle den grønne kraften. Den rød-grønne regjeringen lovet en offensiv på vindmøllekraftutbygging og en ordning med grønne sertifikater da den tiltrådte for snart fire år siden, fortsatt mangler det.
- Vi er milevis etter svenskene når det gjelder å utvikle grønn kraft. Det er rart, Norge har jo mye mer vind enn Sverige, og forholdene ligger meget godt til rette, sier han.