Nøkternt folkeferd

Publisert: 27. juni 2005 kl 16.22
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Da denne utgaven av Økonomisk Rapport gikk i trykken, mottok nordmenn over 15 milliarder skattekroner. Det er ingen fare for at folk går bananas utover sommeren av den grunn. 42 prosent sier de vil spare skattepengene. Det viser en undersøkelse blant 1560 nordmenn, foretatt av SpareBank 1 på Internett. 30 prosent vil bruke pengene til forbruk.

- Det er rekordutbetalinger av både feriepenger og skattepenger i år, sier sjeføkonom Tormod Andreassen i SpareBank 1 Gruppen. - De fleste husholdningene har mer penger å rutte med. I tillegg kjennes utvilsomt den uvanlig lave prisstigningen, de lave rentene og den gode inntektsutviklingen på lommeboken. De fleste har fått romsligere økonomi.

Andreassen mener at folk flest ønsker å unngå baksmell ved skatten, og lar skattetrekket være ekstra stort, altså en form for midlertidig sparing som gjøres om til en mer permanent sparing når pengene blir utbetalt.

Han tolker undersøkelsen slik at det blant folk flest er en balansert og sunn avveining mellom det å spare og bruke penger til forbruk.

- Mange husholdninger opplever det som fornuftig og riktig å bruke penger på kapitalvarer og andre investeringer i gode tider, slik vi nå har. Det er hos osloborgerne vi finner den høyeste andelen som har privat forbruk som første valg (36 prosent), mens det er hos trønderne det er høyest andel som vil spare (45 prosent), sier Andreassen.

Kongeriket består heller ikke av en gjeng sløvinger som ikke vet hva de har krav på hos skattemyndighetene. Ifølge undersøkelsen sier 79 prosent at de sjekker selvangivelsen nøye, post for post.

Den eldre delen av befolkningen er mest nøye.

Saken fortsetter under annonsen


Gavmilde

Unge nordmenn er gavmilde overfor staten. De utnytter nemlig ikke alle fradragsmulighetene på selvangivelsen. Det fastslår sjeføkonom Tormod Andreassen i SpareBank 1 Gruppen. Bankens undersøkelse over internett viser at jo eldre man er, jo flinkere er man til å bruke fradragsmulighetene. Blant 50-åringene er det 81prosent som sier at de bruker alle fradragsmulighetene, mens i aldersgruppen 18-34 år gjør bare 57 prosent det samme.

- De yngre aldersgruppene vil kunne spare betydelige beløp på å bruke alle fradrags-mulighetene, sier sjeføkonomen.

Ser vi befolkningen under ett, utnytter syv av ti alle fradragsmulighetene i selvangiv-
elsen.