Administrerende direktør og analysesjef Meredith Whitney, Oppenhemer & Co.

Whitney: - Massiv deflasjon

Publisert: 11. desember 2008 kl 08.11
Oppdatert: 11. desember 2008 kl 22.54

Den innflytelsesrike bankanalytikeren Meredith Whitney hos Oppenheimer & Co mener de vil ta lang tid før storbankene blir i stand til å smøre den amerikanske økonomien igjen.
- De store bankene trenger livreddende førstehjelp i minst 18 måneder til, om ikke 36 måneder, sier administrerende direktør og analysesjef Meredith Whitney.
- Storbankene vil ikke gå over ende, men de vil heller ikke vokse, etter min mening ikke før om minst to år, sier Whitney til CNBC.

Massiv deflasjon

Whitney er enig med andre analytikere som mener kriseprogrammet for bankene - TARP - bare tetter hull i systemet, og gjør ingenting for å stimulere økonomien.
- Vi ser en massiv deflasjon i bankenes verdier. Det blir mer, slår hun fast, og viser til at AIG skylder investeringsbanker på Wall Street rundt 10 milliarder dollar for spekulativ handel som har slått feil.

Skaper bevegelser

Tidligere uttalelser og analyser fra Oppenheimer-analytikeren har gitt store kursbevegelser i aksjemarkedet.
Tidligere denne måneden stupte Wells Fargo nesten 20 prosent etter at hun utnevnte banken til sin "største salgsanbefaling" i finanssektoren.
I løpet av 2007 og 2008 har hun gjentatte ganger egenhendig sendt Wall Street rett i bakken etter å ha varslet kjempetap i finanshus som Citigroup, Morgan Stanley og Merrill Lynch.

Varsler kredittkortkrise

Det neste trauma for bankene blir kredittkortgjeld, hevder analytikeren som ligger på andre plass på Forbes liste over verdens beste analytikere.
Ifølge Whitney er kredittlinjer for 18 milliarder dollar i kredittkortindustrien i ferd med å tørke ut.
Litt over 70 prosent av amerikanske husholdninger har kredittkort, og de brukes som dem som et "likviditetsstyringsinstrument", forklarer hun.
- Bankene begynner nå å stramme inn på kreditten. Det vil påvirke forbruket, fastslår Meredith Whitney.

Saken fortsetter under annonsen