Vokser mest med Høyre-ordførere

Publisert: 30. oktober 2003 kl 15.26
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Dette kan vi avdekke etter å ha kjørt en NHO-rangering av kommuners innslag av vekstforetak opp mot en oversikt over landets ordførere. Nå viser vår analyse at partifargen betyr mye for næringslivsveksten i kommunen. Fra før har NHOs undersøkelse fastslått at det er en sammenheng mellom kommunenes holdning til næringslivet og antall vekstbedrifter i kommunen. Definisjonen på et vekstforetak er at det er et aksjeselskap og at det har økt omsetningen med minst 20 prosent i gjennomsnitt per år de tre siste årene.

Økonomisk Rapports undersøkelse viser at de seks ordførerne i vekstkommunene som ikke kommer fra Høyre, bærer Arbeiderpartiets partibok. Alle andre partier er fraværende, inklusiv ordførerpartiet Senterpartiet, som har hatt ordføreren i 100 kommuner i siste fireårsperiode.

REGIME-SKIFTER

Det gjenstår å se om det blir en demper på næringslivet i de 25-på-topp-kommuner som måtte få ny farge på ordføreren etter valget. Moss er en av disse. Gretha Kant (H), som har måttet gi fra seg byens ordførerklubbe til Arbeiderpartiet, tror ikke det er en tilfeldighet at det er Høyre som styrer de fleste av de beste næringslivskommunene.

- Politikken spiller en rolle. I Moss har vi lagt vekt på forutsigbarhet i rammebetingelsene og like konkurransevilkår, sier hun.

I Moss’ sammenheng betyr det at lokale skatter og avgifter holdes stabilt. Vannavgiften er viktig i en kommune med mye prosess- og næringsmiddelindustri.

- Det skal også være slik at det er mulig for små bedrifter å levere varer og tjenester til kommunen, og det er ikke opplagt i alle kommuner, sier Kant.

Saken fortsetter under annonsen

Saksbehandlingstiden er et tredje moment hun trekker frem. Den skal være kort. I Moss tar man mange avgjørelser på strak arm. En detaljert, overordnet plan gjør at man mange steder i kommunen ikke trenger vente på reguleringsplan for å få gjennomført byggeprosjekter.

VIKTIGST

Kant tror regimeskiftet i kommunen vil bety slutt på konkurranseutsettingen av kommunale tjenester, høyere sats på eiendomsskatten og ny taksering for å få opp skattegrunnlaget.

- Det viktigste for at næringslivet skal trives, er at bedriftslederne har en god dialog med kommunen og at vi er åpne mot hverandre, sier Kant.

Hun har dessuten en teori om at de fleste av de 25 kommunene på topp ikke har noen næringssjef. Hun er motstander av næringssjefer fordi de ikke har noe å bidra med.

- De har ingen gulerøtter å gi næringslivet. Dessuten er rådmann, ordfører eller begge i tospann, døråpner for bedriftene, sier hun.

De fleste byene langs Oslofjorden, fra og med Vestfold og rundt fjorden ned til svenskegrensen i Østfold, ligger høyt på listen over vekst i næringslivet. Kant synes ikke det er så rart at disse områdene ligger bra an siden de har så kort vei til markedene.

Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen





















































































































Parti og kommune
De beste kommunene inkl. ordførerfarge

1

Sola
H


2

Oslo
H


3

Bærum
H


4

Tønsberg
H


5

Sandnes
H


6

Oppegård
H


6

Drammen
Ap


8

Ålesund
H


9

Austevoll
H


10

Ullensaker
H


11

Moss
H


12

Hitra
Ap


13

Skedsmo
Ap


14

Larvik
H


15

Bergen
Ap


16

Stavanger
H


17

Trondheim
H


18

Sandefjord
H


19

Sortland
H


21

Fredrikstad
Ap


21

Lier
H


21


H


21

Sande
H


24

Frøya
Ap


25

Lørenskog
H

Kilder: Økonomisk Rapport, NHO og Deloitte
& Touches. Sistnevnte har laget oversikten over kommuner, som inngår
i NHOs rapport.