Visma: Stor på oppkjøp

Publisert: 7. august 2003 kl 15.08
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Visma er et selskap med over 1700 ansatte, og har en todelt businessmodell. Den ene delen er Visma Software - hvor de leverer programvare for økonomistyring og logistikk. Programvaren tilpasses de forskjellige bransjene, og de tilbyr også kunsulenttjenester, support og tilsvarende tjenester rundt programvaren. Den andre delen er Visma Services. Der er de leverandør av outsourcingtjenester innen regnskap, lønn, inkasso og bemanning. Hoveddelen av inntektene til Visma kommer fra Norge, men også Sverige og Finland er betydelige markeder.

STOR AKTØR

I fjor omsatte Visma for 1,15 milliarder kroner. Det var en økning på over 38 prosent i forhold til 2001. Mye av økningen kom av at bedriften fortsatte med å ekspandere gjennom oppkjøp. I årsrapporten går det frem at de kjøpte opp mer enn 40 selskaper i løpet av året, og at oppkjøpstakten var noe lavere i andre halvdel av fjordåret. De sier selv at ettersom de nå har nådd en kritisk masse skal ledelsen fokusere på å integrere de kjøpte bedriftene og realisere synergier. Etter første kvartal i 2003 viser det seg at oppkjøpene i alle fall ikke er lagt helt på is. På årets første måneder brukte selskapet over 60 millioner kroner på kjøp av virksomheter.

Finansdirektør Tore Bjerkan i Visma forteller at oppkjøpstakten nå på langt nær er så høy som i de to foregående årene.

- Men vi får tilbud om å kjøpe nye ting hver dag. Vi har vært flink til å holde fokuset og ikke diversifiserte for mye. Samtidig er vi blitt så stor at vi i tillegg til å kjøpe kan ansette nye i eksisterende selskaper. På softwaresiden er vi nå i den situasjonene av det er veldig få selskaper som er til salgs. De er gjerne allerede eid av større utenlandske aktører, forteller Bjerkan.

- Dere er svært stor i Norge. Vil vi fremover se større fokus på de andre landene?

- Fokuset vil nok fremover være på Sverige, Finland og Danmark. Og gjerne i den rekkefølget, sier Bjerkan.

Saken fortsetter under annonsen

Og de har absolutt pengene til å foreta nye oppkjøp. Etter første kvartal hadde de 570 millioner kroner i kontakter og bankinnskudd. Det er opp 116 millioner siden nyttår.

TJENER PENGER

For dette er en bedrift som tjener penger. I fjor var driftsresultatet på 72,5 millioner, en kraftig forbedring i forhold til fjoråret. Og av en omsetning på 345 millioner i første kvartal i år var driftsresultatet på nesten 30 millioner.

- Vi ser etter lønnsomme bedrifter når vi kjøper. Derfor ble marginene forbedret i 2002. Samtidig lyktes vi med god kostnadskontroll, sier Bjerkan.

- Hvordan går det med å trekke ut synergier fra de oppkjøpte selskapene?

- Vi jobber kontinuerlig med det, men det tar tid. For eksempel når det gjelder samlokaliseringer kan det ligge hindringer i allerede inngåtte husleiekontrakter.

- Hvordan ser 2003 ut til å bli?

Saken fortsetter under annonsen

- Det har vært et vanskelig marked de siste årene, men vi hadde et veldig hyggelig første kvartal. Nå gjelder det å ha god kostnadskontroll. Men også vi får vår andel av konkursene, sier Bjerkan. Han forteller at nysalget ikke helt greier å demme opp for frafallet, men selskapet vokser fortsatt, og de er positive for fremtiden.

- Slik vi opplever det tar vi markedsandeler i et vanskelig marked. Det er bra, avslutter han.





Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen











Visma AS (Konsern)
Millioner kroner20022001
Endringer

Driftsinntekter1151,8831,338,60 %
Driftsresultat72,548,549,50 %
Resultat før skatt93,687,76,70 %