Vill, urban og intim

Publisert: 21. september 2009 kl 14.01
Oppdatert: 21. september 2009 kl 14.03

Folk på reisefot bruker 20 milliarder kroner i Oslo.

Opplevelsesøkonomi er det nye trendordet. Det handler om å bruke kultur til å bygge merkevarer. Norwegian Wood og Oslo Jazzfestival er bra for Oslo som brand. VisitOslo sponser ingenting, men legger ut lenke til arrangementet på sine hjemmesider, som teller en million unike brukere i året.

- Det er ingen tvil om at slike festivaler lokker folk til Oslo, sier administrerende direktør i VisitOslo, Tor Sannerud.

Farlig.

Den engelske merkevarebyggeren Simon Anholt mener at Oslo bør dyrke sitt særpreg og spille mer på Nobels Fredspris. Den er i tråd med Osloavtalen mellom Israel og palestinerne, som Anholt kaller et vidunderlig stykke brand-bygging; rollen som geografisk fredsdue skaper bildet av Oslo som et fredelig sted befolket med intelligente mennesker.

Sannerud, derimot, mener at det er en farlig vei å gå.

- Å markedsføre Oslo som en fredsby, vil slå tilbake på oss hvis det skjer en terroraksjon i byen, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Nydelig.

Turistsjefen i Oslo tilpasser budskapet etter hvem han skal nå. I Japan er Oslo «vikingbyen». Det slår ikke like godt an i København, så der spiller han heller på kombinasjonen av natur og kultur. Sannerud forteller at når danskene kommer til Oslo om vinteren, står bussene på kaia og venter for å transportere danskene opp i Tryvannskleiva. Der kan de nyte vill natur i en høyde som knuser Himmelbjergets 147 m.o.h, og så ta after-ski på båten hjem. Eller de kan labbe rundt i Vigelandsparken med en dobbel latte mellom kalde fingre.

- Vi bruker det vi har, sier Sannerud, og peker ivrig på en brosjyre med bilde av Skrik.

Sannerud synes Oslo er nydelig.

- Bare se på Frogner og Homansbyen! sier han.

Nyhetens verdi.

VisitOslo har et budsjett på 30 millioner for å markedsføre Oslo. Kommunen og bransjer som tjener på turistene spleiser på regninga.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi jobber mye mot media, sier Sannerud.

VisitOslo jobber for å få store internasjonale konferanser til byen. Når de store globale foreningene skal møtes, søker lokale avgreninger om å få være vertsby, på linje med en søknad til OL. De må informere om transport, simultantolkinger og overnatting.

- Der hjelper vi dem, sier Sannerud, og forteller stolt:

- I 2008 skal Geologikongressen møtes her. Da vil det omsettes for minst 100 millioner kroner.

Gode venner.

Stockholm og København er foreløpig mye større enn Oslo på turistfronten. Det kunne vært fristende å tenke på hvordan man skal posisjonere Oslo for å slå sine skandinaviske storesøsken, men Sannerud mener at det ikke er nødvendig. København og Stockholm er ikke konkurrenter til Oslo, men en viktig innfallsport til vår hovedstad.

- Det går langt flere ruter inn til København enn Oslo. Mange turister ser danskebåten som et fint cruise, sier han, og legger til at det viktigste man kan gjøre for å få flere turister hit er å øke tilbudet av direkte flyruter fra mellom Oslo og andre byer.

Saken fortsetter under annonsen

Siden Sanneruds oppgave er å selge Oslo til utlendinger, er det naturlig å spørre hvor mange turister som skal inn til Oslo i løpet av de neste tre årene?

- Det er vanskelig å si. Vi sender besøkende til Oslo ut av byen hver dag fordi det ikke finnes ledig plass på hotell, sier han.