Vil ut av Russland

Publisert: 19. august 2008 kl 10.43
Oppdatert: 20. august 2008 kl 12.25

Telenor og den russiske partneren Alfa med den mektige oligarken Mikhail Fridman i spissen har kranglet i fire år. Striden har stått om de to selskapene felles mobiloperasjoner i Russland og Ukraina.

Telenor mener skilsmisse fra Alfa er best for begge parter. En løsning kan da være at Telenor selger sin eierandel på 30 prosent i VimpelCom, ifølge Aftenposten. Aksjene er verd 45 millioner kroner. Alfagruppen eier 44 prosent i den russiske mobiloperatøren.

Tidligere var de to ganske jevnstore eiere i VimpelCom, men en ny lov i Russland gjorde det mulig for Alfa å kjøpe seg opp, men ikke Telenor. Det har oligarken Fridman benyttet seg av. Telenors strategi har vært å investere i selskaper, der de kan sikre seg kontroll. Når det ikke er mulig, vurderer altså selskapet nå å trekke seg ut.

I Ukraina eier Alfa og Telenor mobilselskapet Kyivstar, med henholdsvis 56 og 44 prosent.

ˆ Aksjene våre i Kyvistar er ikke til slags, men vi er fleksible i forhold til VimpelCom, sier konserndirektør Jan Edvard Thygesen til Aftenposten.

Kranglingen mellom Alfa og Telenor startet allerede i 2004. Da nektet Telenor VimpelCom å kjøpe mobiloperatøren URS i Ukraina. Det var starten på et kjølig forhold og en flom av rettssaker mellom Alfa og Telenor.

Seint fredag kveld toppet det hele seg, etter at en lokal rett i Sibir dømte Telenor til å betale 15 milliarder kroner i erstatning til VimpelCom for å ha forsinket oppkjøpet av URS.

Saken fortsetter under annonsen