Vil privatisere barnehager i Oslo

Publisert: 2. desember 2009 kl 08.56
Oppdatert: 3. desember 2009 kl 08.36

Både opposisjonen i bystyret og Utdanningsforbundet reagerer negativt.

Det borgerlige flertallet i Oslo kommune synes det er for lite innslag av privat drevne barnehager i kommunen. Derfor foreslår de at det skal åpnes for at private kan ta over driften av alle nye barnehager fra 2010, skriver Klassekampen.

- Den store utbyggingen av barnehager den siste tida har vært kommunal. Vi synes det vil være all right å få inn noen private driftere. Det kan styrke den pedagogiske utviklingen og gi ulik profil på tilbudene, sier nestleder i komiteen for kultur og utdanning i Oslo, Kjell Veivåg (V).

Utdanningsforbundet i Oslo er negativ til en slik utvikling.

- Oslo bør drifte sine egne barnehager. Både bemanningsspørsmålet og lønns- og ansettelsesvilkår for de ansatte er generelt sett bedre i kommunale barnehager, mener Stine Sund, nestleder i seksjon barnehage i Utdanningsforbundet i Oslo.

Opposisjonen i bystyret reagerer også kraftig på forslaget. Rødts gruppeleder Bjørnar Moxnes kaller ideen for en ideologisk motivert storstilt privatisering, og frykter at private aktører vil kutte ned på andelen faglærte og gi et dårligere tilbud til barna.

SVs gruppeleder Knut Even Lindsjørn mener forslaget er håpløst.
- Forslaget gir private muligheten til å plukke de mest lønnsomme prosjektene. Så vil det være barnehageprosjekter som er mindre lønnsomme som kommunen må drifte selv, sier han. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen