Vil møte lav oljepris med nye kostnadskutt

Publisert: 11. mai 2009 kl 13.25
Oppdatert: 12. mai 2009 kl 11.30

- Vedvarende lave oljepriser vil bli møtt med nye kostnadskutt, varsler konsernsjef Helge Lund.

Oljeprisen falt med 41 prosent første kvartal og bidrar til å presse StatoilHydros driftsresultat ned til 35,5 milliarder koner. I samme periode i fjor var resultatet 51,4 milliarder kroner.

Kvartalsresultatet er likevel bedre enn flere analytikere ventet. Noen ventet et driftsresultat på 30 milliarder kroner.

Konsernsjefen sier selskapet er forberedt på at usikkerheten i verdensøkonomien fortsatt vil påvirke energiprisene og etterspørselen etter energi. Han sier selskapet vil møte lave energipriser med nye kostnadskutt, driftsforbedringer og høyere effektivitet.

Industriaktiviteten kan falle

StatoilHydro-sjefen utelukker ikke at aktiviteten i hele industrien faller neste år dersom prisene er lave resten av året.

- Vi forbereder oss på at utfordringene i økonomien kan vare, sa Lund da han la fram kvartalsresultatet mandag.

Saken fortsetter under annonsen

I tillegg til lave oljepriser er StatoilHydros resultat de tre første månedene i år påvirket av valutaeffekter og uvanlig høy skatteprosent, framgår det av kvartalsrapporten.

Virkningen av oljeprisfallet første kvartal dempes noe av gjennomsnittsprisen på naturgass, som steg 23 prosent i samme periode.

Økt produksjon demper også prispresset. Selskapets samlede egenproduksjon av olje og gass økte med 1 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Økningen i solgte (såkalte løftede) olje- og gassvolumer er på 7 prosent, ifølge kvartalsrapporten.

Driftsinntektene første kvartal er 112,8 milliarder kroner, mot 159,2 milliarder samme periode i fjor.

Resultat før skatt er 31,6 milliarder kroner, mot 55,3 milliarder i samme kvartal i fjor.

StatoilHydro-sjefen betegner resultatet som tilfredsstillende.

Saken fortsetter under annonsen

Rekordproduksjon

Konsernsjefen viser til at StatoilHydro har leverte rekordproduksjon og pålitelig drift under de første månedene av året. Han trekker fram oppstart av nye felt som Tahiti-feltet i amerikansk del av Mexicogolfen og Alve på norsk sokkel.

Ifølge Lund er dette milepæler som støtter StatoilHydros langsiktige vekststrategi.

Han minner om at selskapet har opprettholdt en høy letevirksomhet som har gitt gode resultater, og også har styrket sin posisjon innen fornybar energi gjennom godkjennelsen av Sheringham Shoal havvindpark i Storbritannia.

Statoil Hydros samlede egenproduksjon av olje og gass i første kvartal er 2,074 millioner fat oljeekvivalenter per dag. Det er 1 prosent mer enn produsert i samme periode i fjor.

Leteutgiftene i første kvartal er 5,2 milliarder kroner, mot 3,9 milliarder i samme periode i fjor. Det skyldes både høyere aktivitet og høyere borekostnader.

Den høye leteaktiviteten fortsetter i år, men på et litt lavere nivå enn i 2008. Selskapet anslår leteaktiviteten til 2,7 milliarder dollar, med dagens kurs drøyt 17 milliarder kroner, i 2009. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen