Vil kjøpe norske fotballagenter

Publisert: 3. juli 2002 kl 10.41
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

En rekke engelske agentselskaper, med kjøp og salg av fotballspillere som hovedinntektskilde, har gått på børs i løpet av det siste året. Pengene børsnoteringene har brakt med seg, er blitt brukt til å kjøpe mindre agentselskaper, i og utenfor Storbritannia. Nå står Norge for tur. Agentmarkedet er inne i en pan-europeisk konsolideringsfase.

OPPKJØPS-KANDIDATER
Det er stadig konsolidering i bransjen, og jeg har fått henvendelser om oppkjøp flere ganger. Så langt har det ikke stemt med min filosofi. Men det kan vurderes på lang sikt, sier Einar Baardsen, som sammen med flere andre nå er i søkelyset til det ledende britiske agentselskap First Artist Corporation.

Sammen med Erik Solér og Rune Hauge er han en av de tre store i det norske markedet.

- Jeg er ikke i konkrete forhandlinger med First Artist i øyeblikket. Men det er helt klart at dersom engelske agentselskaper skal inn i Norge, må de kjøpe opp en av de store, sier Baardsen, og anslår verdien av sitt selskap Nordic Sport AS til å ligge på rundt 40-50 millioner.

- Er ikke du selv én av de store?

- Jo, det er jo hyggelig om du mener det, sier Stavanger-agenten, som mener han hadde et bedre år enn Solér i fjor.

Den mest medieprofilerte agenten her til lands, Erik Solér, brukte VG til å annonsere at han kunne tenke seg å gå inn på eiersiden i en klubb, og forlate agentbransjen, i løpet av 2002. Nå er han sterkt involvert i eliteserieklubben Start.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg har fått mange forespørsler, men jeg kommer ikke til å slutte som agent på et par år ennå, sier Solér i dag.

Det er mulig førtidspensjoneringen til Solér er utsatt på grunn av bedre konjunkturer i agentbransjen. For spillere fra norske klubber er igjen ettertraktede i Europa.

Einar Baardsen hjalp nylig Stabæk med salget av den svenske landslagsspilleren Tobias Linderoth til engelske Everton for ca. 32 millioner kroner. Det er én av flere overganger fra Norge til utlandet i årets første måned, etter at spillereksporten i fjor nesten stoppet helt opp grunnet norske klubbers urealistiske prisforventninger.

- Klubbledere i Norge skjønte aldri hva som skjedde i Europa. Nå har de blitt tvunget til å lære av bitter erfaring, og er blitt mer lydhøre og samarbeidsvillige overfor agentene. Markedet er på full fart tilbake igjen, og det går veldig bra om dagen, sier Baardsen.

ATTRAKTIVE
Det viser seg at det var de høye prisene som skremte europeiske klubber fra å lete etter spillere i Norge, ikke landslagets skuffende prestasjoner eller norske spilleres ivrige benkesliting. Landslaget hadde et miserabelt år i fjor, og selv sentrale landslagsspillere slet benken i sine klubber, men med prisene på vei ned er entusiasmen tilbake for hardt arbeidende nordmenn.

- Problemet har vært at selv middelmådige norske spillere har hatt svært høye prislapper. Men nordmenn er fremdeles svært attraktive i England, de kan språket og de tar arbeidet som fotballspiller alvorlig. Noen ganger kanskje til og med for alvorlig, sier den engelske agenten Rachel Anderson.

Enkelte vil hevde at de eksepsjonelle prestasjonene til John Arne Riise (Liverpool) og Ole Gunnar Solskjær (Manchester United) kan ha bidratt i positiv retning. Det kan være. Men faktum er uansett at det skandinaviske markedet, og særlig Norge, nå er gjenstand for begjærlige blikk fra dresskledde investorer på øyriket. Også agentene er i høyeste grad i søkelyset.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi er for øyeblikket i forhandlinger med to-tre norske fotballagenter, og et kjøp vil sannsynligvis skje i løpet av de neste seks ukene, sier Jon Smith, sjef i verdens største fotballagentselskap, First Artist Corporation, til Økonomisk Rapport.

First Artist, som har fått flere anbefalinger i det siste, har over 60 millioner kroner å investere etter at overgangen fra OFEX til AIM-lista ble fullført i desember. De vurderer Norge som et av de mest interessante markedene å gå inn i. Fra før av har selskapet et langvarig samarbeid med agent og advokat Gunnar-Martin Kjenner. Etter oppkjøpet av italienske FIMO Sport Promotion i forrige måned, representerer First Artist 400 spillere.

FLERE FØLERE
Premier Management Holdings (PMH), det første agentselskapet som gikk på børs i London, er også interesserte i å etablere seg i Skandinavia.

- Ja, i høyeste grad, og spesielt i Norge. Vi planlegger flere oppkjøp fremover, sier informasjonssjef Alan Kingston. Selskapet har som mål å doble antall spillere det representerer til 320 i løpet av 2002, i håp om dermed å doble inntektene - og har nærmere 40 millioner tilgjengelig etter utstedelse av obligasjoner i august.

I tillegg har selskapet Sport Entertainment & Media (SEM) allerede styrket sin posisjon i Skandinavia gjennom kjøpet av Manmark SA - et sveitsisk selskap med 34 spillere, hovedsakelig svenske, eid av en svensk FIFA-agent - for 23 millioner kroner tidlig i desember. SEM satser på fotball, men er mest kjent for å ha den regjerende verdensmesteren i tungvektsboksing, Lennox Lewis, i sin stall.

Og flere norske agenter kan fortelle at det har vært følere ute angående mulig oppkjøp.

- Jeg har ikke fått noen konkrete tilbud, men det er noen som har vært og luktet på det, ja, sier Per A. Flod, som har attraktive John Carew som sin mest kjente klient. Flod var også ansvarlig for Tommy Svindal Larsen (fra Stabæk) og Tommy Berntsens (fra Lillestrøm) overganger til tysk fotball i fjor.

Saken fortsetter under annonsen

- Men jeg ønsker ikke å selge meg ut. For meg er den personlige delen viktig, jeg ønsker ikke å befatte meg bare med kjøp og salg av spillere, men også bistå med ting som økonomi, skatt, kontrakter og forsikringer for få spillere. Jeg vil ha eksklusivitet, og jeg tror det er plass for både store, mellomstore og mindre agentselskaper også i fremtiden.

Også Stig Lillejord, en av de mindre og mer ukjente fotballagentene i Norge, har merket interesse fra øyriket:

- Vi har hatt dialog med enkelte konstellasjoner, også i Storbritannia, forteller Lillejord, som i dag er en del av et uoffisielt nettverk av agenter i forskjellige land.

Knut N. Kristiansen, tidligere Brann, har vært en del av engelske Proactive Sports i tre år, med en noenlunde selvstendig stilling. Han er usikker på om flere selskaper kommer til å kjøpe seg inn i Norge. Men:

- Jeg tror det vil bli større enheter fremover, også i Norge, sier han.

FLERE AGENTER
I Norge er det pr. i dag 15 lisensierte agenter (se liste). Allerede i fjor vår kom det signaler om at markedet hadde nådd et metningspunkt, men likevel stopper ikke henvendelsene til Norges Fotballforbund. Det er populært å ta agenteksamen.

- Foreløpig har vi ikke satt opp noen dato for neste eksamen, men det er flere som har spurt etter informasjon, sier Svein Rustad i NFF. Ytterligere en av dem som allerede har bestått eksamen (åtte stykker var oppmeldt til den forrige i september) har signalisert interesse for å få utstedt lisens. Det kan være Jim Solbakken, Ole Gunnar Solskjærs rådgiver, som tok eksamen for å bedre kunne gi råd til Solskjær og andre spillere gjennom selskapet Solution AS.

Saken fortsetter under annonsen

Konsolidering blir nøkkelordet i agentbransjen fremover, i Norge og internasjonalt.

- Når vi gikk på børs, og etter hvert ble etterfulgt av andre, var det begynnelsen på slutten av fragmenteringen i agentbransjen. Antallet små enmannsselskaper vil gå ned fremover, for man trenger en stor infrastruktur for å yte spillerne alle tjenestene de har behov for, mener Alan Kingston i PMH.

Mange analytikere i England anbefaler nå faktisk pengeplasseringer i aksjer i agentselskaper fremfor i mer usikre fotballklubber. De stadig økende spillerlønningene og overgangssummene, som truer med å kvele mange klubbers økonomi, er noe nettopp agentene tjener på.

Disse selskapene får inn mange penger fra fotballdelen. Det er store summer i Premier League, og det er disse selskapene som forhandler frem spillernes kontrakter, konstaterer Stephen Ford, analytiker i Collins Stewart.


Agentselskaper på London-børsen


  • Bare ti prosent av selskapets inntekter kommer fra fotball.
Saken fortsetter under annonsen
  • First Artist Corporation 383 mill.
    Børsnotert i mars 2001. Representerer 390 spillere.
  • Premier Management 38 mill.
    Første børsnoterte agentselskap, i mars 2000. Representerer 160 spillere.
  • Proactive Sports 396 mill.
    Børsnotert i januar 2001. Representerer 238 spillere i åtte land.
  • Sports Entertainment & Media 218 mill.
    Børsnotert i august 2001. Representerer 85 spillere.

Markedsverdi i norske kroner pr. 6. februar 2002.