Vi bare må ha det

Publisert: 28. februar 2005 kl 10.20
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Økonomisk Rapports Forventningsindikator viser at det norske folk har stor tro på at dette er et godt tidspunkt å gjøre større innkjøp til huset. Nordmenn er på verdenstoppen når det gjelder oppussing, og nå har vi virkelig penger å bruke.

Fagerstrand, Tid for hjem, Bolig til salgs, Designregler, Forandring fryder, Homsepatruljen. Alle disse TV-programmene handler om oppussing og interiør. Om disse programmene kom fordi nordmenn er blitt så interessert i interiør, eller om det er disse programmene som har gjort at vi er blitt opptatt av det, er ikke godt å si.

Sikkert er det i hvert fall at forbruket av husholdningsartikler har endret seg dramatisk de siste 50 årene. I etterkrigstiden sto kjøleskapet på kjøkkenet til det brøt sammen, og salongen ble ikke byttet ut før fjærene røk. I dag bytter vi ut kjøleskapet fordi vi vil ha fast freeze funksjon og isbitmaskin. Dessuten er det sjeselong som gjelder på sofafronten, så da hiver vi ut den gamle hjørnesofaen. Den holder ikke engang mål for hyttebruk.

FEM PROSENT OPP

- Vi regner med en økning på fire-fem prosent i omsetningen i 2005. Prognosetallene viser at veksten skal ligge der for vår bransje. Folk har god kjøpekraft på grunn av de lave rentene, og de bruker penger på kapitalvarer, sier Nils Sund, administrerende direktør i Skeidar Norge.

- Vi hadde en fantastisk omsetning rundt nyttår, men så blir det alltid stillere i februar. Det tar seg nok opp utover våren, sier han.

- Trenden går på at enhetsprisen går ned. Prispresset øker. Konsumprisindeksen for møbler falt i fjor, sier Sund.

Saken fortsetter under annonsen

Tall fra SSB viser at konsumprisindeksen for møbler og husholdningsartikler falt med 2,2 prosent fra januar 2004 til januar 2005.

IKKE FAKE

Men møbler er ikke bare møbler. Prisene faller i Skeidar og IKEAs segment, men i luksussegmentet merkes det lite til prispresset. Stadig flere nordmenn har fått øynene opp for eksklusivt design.

- Det ser lovende ut for 2005. Det har vært to-tre tunge år for bransjen, men nå er vi inne i en oppgang, sier Rabbe Nyman, daglig leder i Art Interiør, som selger moderne designmøbler, belysning og tekstil.

- Folk vil ha moderne design, og når de økonomiske tidene er bedre, øker etterspørselen etter designklassikerne. Folk vil ha det kjente - de vil ha originaler, ikke fake.

- Har du noen eksempler?

- Designmøbler fra 50-, 60- og 70-tallet er veldig populære, som møbler av designerne Alvar Aalto, Mies van der Rohe og Eero Aarnio.

Saken fortsetter under annonsen

DAMPENDE SALG

Badet er et like viktig rom i hjemmet for nordmenn som stue og kjøkken. Og vi vil helst bade i luksus. Salget av steamdusjer peker oppover. Nå skal dusjen gjerne inneholde fasiliteter som radio, TV, massasje og tropisk regn.

John Vidar Aune i Franks VVS agentur i Kristiansand har holdt på med import av steamdusjer siden 2002 og merker sterk økning i interessen blant kjøpelystne nordmenn over hele landet.

- Det er jevnt over stor interesse for steamdusj. Interessen har tatt seg opp det siste året, sier han.

Samtidig presses prisene på steamdusjer nedover siden flere har startet import fra Kina. Dette kan gjøre at steamdusj om noen år blir allemannseie.

- Ja, det kan se slik ut. Folk betaler ikke så mye mer enn for et vanlig dusjkabinett, men får mye mer.

Modellen i størrelsen 90x90 cm selger best på grunn av plasshensyn. Den koster 18.000 kroner, men også de største modellene til rundt 60.000 kroner opplever markert salgsøkning.

Saken fortsetter under annonsen

DUPPEDITT OG DATT

Det holder selvfølgelig ikke med ny sofa og steamdusj. Vi vil ha det nyeste innen elektronikk også.

- Produkter som vil få en spesielt høy økning er dataprodukter, mobil og spill, spår Trond Bentestuen, informasjonsdirektør i elektronikkjeden Expert.

- Den håndholdte Playstation PSP kommer til å bli en hit. Og snart kommer Nintento DS, Nintendos versjon. Vi har også store forventninger til 3G-mobilen.

Ellers forteller han at innbyggingsprodukter til kjøkken selger godt. Nå er det integrerte kjøkkenhvitevarer som gjelder. Frittstående komfyr er ut. Det aller hotteste er induksjonskomfyr.

Det spås at 2005 blir det store gjennombruddsåret for flatskjerm-TV. Prisene på flatskjermene har falt det siste året, men hvis man smører seg med tålmodighet og venter litt til, kan man antagelig få dem enda billigere om et års tid.

- Vi tror på en sterk økning i salget av flatskjermer. Jeg bare må ha en, jeg klarer ikke å vente, og det er flere som meg, sier Bentestuen.

Saken fortsetter under annonsen