Venter på standardløsninger

Publisert: 7. mars 2003 kl 12.15
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Netthandel er en bransje i sterk vekst, og Filmweb er intet unntak. I 2002 opplevde de nærmere 50 prosent økning i salg av kinobilletter i forhold til i 2001. At folk har fått mer tillitt til å bruke kredittkort som betalingsmiddel på nett, regnes som en viktig årsak til oppsvinget i netthandel.

- Trenger dere egentlig PKI-løsninger nå når det går så bra?

- Vi er nok ikke blant de som trenger det mest. Samtidig ønsker vi å vite helt sikkert at de som henter billettene er de samme som har bestilt dem, sier Kjell Arne Orseth, administrerende direktør i Filmweb.

Han ser for seg at en smartkort-løsning kunne ha vært gunstig for billettsalget. Der kunne kundene ha dratt kortet gjennom en kortleser i det de går inn på kino. Med en slik løsning ville kundenes filmpreferanser vært registrert, og hver enkelt kunde kunne ha fått tilbud via nettet om filmer som ville vært interessante.

Når vil det bli aktuelt å ta i bruk slike løsninger?

- Slett ikke i 2003. Det er noen steg å gå ennå, sier han.

Blant spørsmålene han oppfatter som uavklarte er hvilke betalingsløsninger som vil vinne fram.

Saken fortsetter under annonsen

- Nå foregår det en standardiseringskamp. Når en eller flere vinner kampen, vil mengden av transaksjoner øke. Per i dag er det for mange betalingsløsninger og for få tjenester, sier han.

Vibeke Vestgård, markedssjef i Bokkilden, avviser også at digitale signaturer oppfattes som veldig aktuelt i hennes bransje akkurat nå.

- Vi må konsentrere oss om det som er viktig nå. Digitale signaturer er ikke noe vi jobber med for tiden, sier hun.

Vestgård tror det vil ta lang tid å snu kundenes adferd i retning av slike betalingsmidler.

- At det er flere ulike løsninger som tilbys gjør det enda mer komplisert. Det vil lett kunne forvirre brukere og kunder å skulle forholde seg til forskjellige løsninger for ulike transaksjoner. Så det blir spennende å se hva PKI-bransjen kommer fram til. Foreløpig kan vi ikke gjøre annet enn å vente og se, sier hun.