Venter på positive signaler

Publisert: 18. februar 2003 kl 13.05
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det vi har sett er at til tross for at norsk økonomi henger med, ved hjelp av høye oljepriser, så sliter næringslivet. For at det nå igjen skal snu tror jeg at vi igjen må begynne å få positive signaler fra næringslivet, men det tror jeg ikke vil skje før vi ser at konkurranseforholdene slutter å forverre seg, svarer Hyttnes når vi spør han om når nedgangen vil slutte.

- Og hva kan man lese ut av målingen denne gangen?

- Vi ser at totalindikatoren faller ytterligere nedover. Riktignok ikke så mye som tidligere, men utviklingen er fortsatt negativ. Denne gangen ser vi også at det er store svekkelser i indikatoren som måler landets økonomi. Det er ikke merkelig når man ser hvor mye næringslivet sliter. Dette påvirker nok vår oppfatning av hva som skjer med landet.

- Hva men vår oppfatning av egen økonomi?

- Det er det som er spesielt denne gangen – tiltroen til egen økonomi er forbedret i forholdt til forrige måling. Og det kan virke merkelig, men vi må huske at selv om arbeidsledigheten øker, er den fortsatt på et lavt nivå. En undersøkelse vi har foretatt viser at rundt 90 prosent ennå ikke er redd for å miste jobben, så dette vil nok fortsatt gi lite utslag på indikatoren. Samtidig har vi hatt en reallønnsvekst på fem prosent, og vi har hatt to rentenedsettelser som gjør at mange nok vil ha fått en merkbar forbedring i økonomien. Da er det kanskje typisk at de som er mest pessimistiske er de over 60. Dette er gjerne personer som ikke har noe gjeld, som har penger plassert på innskuddskontoer og vil tape på at renten går ned. Samtidig har pensjonene nok ikke utviklet seg i samme takt som lønnsnivået.

- Hva med den kraftige økningen i strømprisene. Tror du det har hatt innvirkning på folks oppfatning av egen økonomi?

- Jeg tror ikke strømprisene har hatt alt for stor betydning. Dette er noe det fleste er klar over vil gå over, og som mange har muligheten til å håndtere. På spørsmål til husholdningene svarte de aller fleste at de hadde gode muligheter til å håndtere uforutsette utgifter på 10.000 kroner, sier Hyttnes som avslutter med:

Saken fortsetter under annonsen

- Det av vi igjen ser at reiser stiger svært kraftig når spørsmålet er hva man vil benytte noen ekstra kroner til, kan tyde på at vi fortsatt ikke har det så aller verst her på haugen.