Veksten i økonomien flater ut

Publisert: 21. mai 2008 kl 12.01
Oppdatert: 9. august 2008 kl 15.48

Både bruttonasjonalprodukt (BNP) og husholdningenes forbruk viser en klart svakere utvikling i første kvartal i år enn de foregående kvartalene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

BNP økte med 0,2 prosent fra siste kvartal i fjor til første kvartal i år. Den svake veksten skyldes blant annet nedgang i merverdiavgift og andre særavgifter som betales inn til staten. Nedgangen betyr ikke at avgiftene er blitt lavere, men at befolkningens forbruk av avgiftstunge varer som elektrisitet og biler har falt.

Samtidig som den økonomiske veksten flater ut, er det fortsatt klar vekst i sysselsettingen. Antall sysselsatte økte med 0,8 prosent i første kvartal, og det var 100.000 flere sysselsatte enn i samme kvartal i fjor.

Videre viser statistikken at investeringene i olje- og gassektoren gikk ned med vel 2 prosent i første kvartal i år. Det er også registrert nedgang i boligbyggingen.

Eksporten av tradisjonelle varer var omtrent uendret i første kvartal, men eksport av tjenester, samt olje og gass, økte. Eksporten økte totalt med 1 prosent. Den totale importen falt i samme kvartal. Bytteforholdet ovenfor utlandet er imidlertid bedret fordi prisen på eksportvarer økte mer enn prisene på importprodukter. Bedringen har sammenheng med dyrere olje og gass.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen