Van(n)skelige samtaler

Publisert: 28. juni 2002 kl 12.09
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det norske selskapet Nordic Water Supply (NWS) er for tiden sterkt avhengig av vannfrakten mellom Tyrkia og den tyrkiske delen av Kypros. Derfor er også samtalene mellom de ulike delene svært interessante for selskapet. Ikke minst fordi det allerede er avsaltingsanlegg på den greske siden.

Både den greske og den tyrkiske delen av Kypros ønsker en gjenforening, men det er fortsatt ikke avklart om hvordan det skal skje. Så vidt man vet er det uenigheter om rammene for en sammenslåing. Nå er det fortsatt svært få som vet noe konkret om hva som foregår i forhandlingsrommet. Svært lite slipper ut. Man vet imidlertid at den første forhandlingsrunden ble avsluttet i midten av februar, og at partene nå igjen skal være i gang med nye runder.

Det er EU som har vært pådriver for forhandlingene. Den videre utvidelsen av EU har vært et viktig moment i denne sammenhengen. Kypros har lenge stått på listen over land som ønsker å komme med i unionen, men i EU er det sterk motstand for å ta opp land som er delte, slik som Kypros er for øyeblikket. Samtidig truer Hellas med å benytte vetoretten, og dermed blokkere for hele utvidelsen dersom Kypros ikke kommer med i den første utvidelsesrunden.

NYE MARKEDER

Spørsmålene for NWS er hva som vil skje dersom partene blir enige om en sammenslåing. I dag er det ingen kommunikasjon mellom nord og sør. Det vil endre seg, og dermed vil også vannsituasjonen for Nord-Kypros kunne endre seg.

- Jeg tror ikke situasjonen på Kypros vil påvirke oss i noe særlig grad, i alle fall ikke på kort sikt. Jeg tror heller ikke på lang sikt. Det ligger et avsaltingsanlegg på Syd-Kypros-siden like utenfor Limasol, men vi losser vann på Nord-Kypros såpass langt fra vanntilførsel på sørsiden. Vann er uansett et problem på Kypros, og derfor tror jeg overhodet ikke at dette vil skape noen problemer for oss. Jeg tror kanskje snarere at det vil være en fordel, og at det vil åpne seg andre muligheter for oss med tanke på vanntransport på Kypros, sier administrerende direktør i NWS, Svein Steimler. Han tok nylig over etter Jan Otto Reimers.

Det ligger også en klar problematisk situasjon i etterkant av prosessen. Betalingen av vannet, og hvor vannet skal hentes. Spørsmålet er om den greske delen av Kypros vil ønske vann fra Tyrkia.

Saken fortsetter under annonsen

- I dag henter dere vann fra Tyrkia, dersom det blir en sammenslåing hvem vil da betale for frakten av vannet?

- Det er et veldig godt spørsmål. Nå er vi inne på politikk. Dette er en konflikt som har vart siden slutten av femtitallet, og jeg tror ikke at den vil bli løst over natten. Det er uansett vanskelig å si hvem som vil betale for vannet. Det blir bare å spå. Vi er opptatt av transporten. Slik som situasjonen er i dag transporterer vi vann for de tyrkiske myndighetene. Litt avhengig av hva som skjer, så antar jeg at i det øyeblikket tyrkerne skal selge vannet til en annen del av Kypros, vil de sette en pris på det. Slik de for øvrig også gjør ovenfor Nord-Kypros i dag. Det er den tyrkiske staten på landsiden som eier vannet og som bestemmer prisen. Men det har ingenting med NWS å gjøre. Vi eier ikke det vannet vi frakter, sier Steimler.

Det er flere ting som tyder på at det blir Tyrkia som vil stå for leverandør av vannet til et samlet Kypros. De har som ønske å bli en stor vanneksportør i området, og har allerede sett på eksport av vann til for eksempel Israel. Steimler forteller at Tyrkia allerede har investert mange millioner dollar for å tilrettelegge for slik eksport.

OPTIMALT MED SAMMENSLÅING

Steimler mener at det mest optimale for selskapet er at man fikk en avklaring av situasjonen, og en åpning mellom nord og sør.

- Hvis andre områder på Kypros åpnet seg kan vi dra lengre nedover langs kysten i forbindelse med transport av vann. Men det ser jeg ikke på som noen muligheter på kort sikt. For her er det også snakk om å bygge infrastruktur på mottakersiden. Og det er ikke noe som bygges opp over natten, sier han.