USAs 100 på topp

Publisert: 14. juni 2002 kl 16.40
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Tross de dårlige forutsetningene, også i år har det anerkjente amerikanske næringslivsmagasinet Fortune kåret hundre amerikanske selskaper det er bra å arbeide for. Gjennom omfattende spørreskjemaer til både ansatte og ledelse, har magasinet kartlagt arbeidsmiljø og trivsel, ledelse og organisasjon.

ÅPEN DIALOG

De ti beste på Fortunes lister representerer mange ulike forretningsområder. Helt på topp troner finansrådgivningsselskapet Edward Jones. På de ni neste plassene finner vi blant andre et rederi, en entreprenør, et regnskapsbyrå, et advokatfirma og et teleselskap. På tiende plass ligger sykehuset Babtist Health Care, det best plasserte av de i alt fire sykehusene på lista. Dette vitner om at man kan oppnå et godt arbeidsmiljø innen alle bransjer og med svært ulike utgangspunkt.

Det som er oppsiktsvekkende etter årets undersøkelse, er at dårligere tider og strammere budsjett ikke nødvendigvis har ført til en mer misfornøyd arbeidsstokk. Tilbakemeldingene fra de 44 848 arbeidstakerne som deltok i undersøkelsen, tyder på at så lenge ledelsen har en åpen dialog med de ansatte, virker ikke innstramninger og oppsigelser forsurende på arbeidsmiljøet.

Oppskriften

Misforstå oss rett, tesen om at dårlige tider gir dårligere arbeidsmiljø, er ikke motbevist. Mange av selskapene på Fortunes lister er gjengangere fra tidligere år - de har scoret høyt på begge sider av konjunkturtoppen. Blant disse finnes tungvektere som SAS Institute (3), Cisco Systems (15), Goldman Sachs (19) og Nordstrom (84). Likevel har samtlige av disse selskapene opplevd en nedgang fra i fjor.

Kjente navn som Microsoft (28) og Agilent Technologies (31) har imidlertid klatret på listene det siste året. Skal vi tro Agilent Technologies, ligger nøkkelen til suksess i ledelsens syn på sine ansatte. Selskapet avanserte fra en 46 plass i fjor til en 31 plass i år - tross stramme innsparinger og omfattende oppsigelser. Selskapets ledelse har alltid hatt som målsetning å føre en åpen dialog med de ansatte; som arbeidstaker har du rett til å vite hva som rører seg på din egen arbeidsplass, også på øverste hold. Med økt innsikt, øker også folks toleranse og forståelse, har Agilent erfart.

Saken fortsetter under annonsen

Selv om kommunikasjon og samarbeid er viktig, legger Fortune også vekt på den praktiske tilretteleggingen av de ansattes hverdag når de utformer rangeringen - muligheter for permisjon, treningstilbud og trivelige lokaler, veier tungt.

God reklame

Kampen om en plass blant de 100 beste blir stadig tøffere. I årets konkurranse var hele 279 selskaper påmeldt, mot 234 i fjor. For en plassering på Fortunes 100 på topp er god reklame, både når man vil tiltrekke seg kunder og gode arbeidere. Selv om arbeidsledigheten i USA nå er høy, er det alltid kamp om den beste arbeidskraften. En produktiv og kompetent arbeidsstokk gir nettopp det kunden vil ha; et godt produkt!