Unødig endring

Publisert: 27. mars 2008 kl 15.05
Oppdatert: 28. mars 2008 kl 17.34

- Vi mener at ansatte med særlig uavhengig stilling fortsatt må være unntatt fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid. Disse arbeidstakerne har innflytelse på sin arbeidstid og bør selv kunne innrette denne etter det som finnes hensiktsmessig til enhver tid, sier admin. dir. Tom Bolstad i Bedriftsforbundet.

- Vi mener at en begrensning i disse arbeidstakernes arbeidssituasjon vil være negativt både sett ut ifra arbeidstakerens situasjon og norske bedrifters samlede verdiskaping, fortsetter han.

Bedriftsforbundets utgangspunkt er at arbeidstakere som forskere, prosjektledere, revisorer og andre høyt kompetente personer vil selv være i stand til å vurdere når jobben best kan utføres. Å innpasse disse inn i arbeidsmiljølovens regler om blant annet overtid og begrensning i arbeidstid vil virke unødig begrensende på disse arbeidstakernes virke. I stor grad påtar disse seg frivillig arbeid i perioder, for så å avspasere når behovet for arbeid ikke er like stort. Dette gjelder særlig arbeidsgrupper der det i perioder er påkrevet å jobbe særlig mye på grunn av blant annet lovpålagte krav, som for eksempel revisorer, men gjelder også en rekke andre yrkesgrupper som for eksempel i landbruket. Jobben må gjøres når behovet er der, ellers vil viktige verdier gå tapt, mener Bedriftsforbundet.

- Det blir et uforholdsmessig vanskelig arbeidsliv dersom bedriftene skal nekte arbeidstakere å utføre arbeid som i begrensete perioder er viktig å utføre. En overgangsregel på fem år vil på ingen måte kompensere problemene arbeidslivet vil få ved innføring av en slik regel, sier Bolstad.

Arbeidstidsbestemmelsenes formål er å beskytte arbeidstaker mot uheldige fysiske- og/eller psykiske belastninger som følge av arbeid. Arbeidsmiljøloven kan ikke fravikes til ugunst for arbeidstaker. En avtale som går ut på ikke å betale overtid til en person som reelt sett ikke har en særlig uavhengig stilling, vil uansett ikke være lovlig, i det denne vil være til ugunst for arbeidstaker.

- Loven gir med andre ord allerede i dag et forbud slik de foreslåtte endringene går ut på. En endring av dagens regelverk synes derfor å være lite treffende dersom formålet er å redusere bruken av overtid for ansatte med særlig uavhengig stillinger i det forbudet allerede eksisterer, sier admin. dir. Tom Bolstad i Bedriftsforbundet.

Saken fortsetter under annonsen