Union-nedleggelse kostet 2,6 milliarder

Publisert: 7. mars 2008 kl 07.50
Oppdatert: 7. mars 2008 kl 16.29

- Dette er dypt tragisk, sier Norske Skog-aksjonær Petter Stordalen til Dagens Næringsliv.

Norske Skog la ned Union-fabrikken i Skien i 2005. Da beregnet selskapet at hele prosessen skulle koste 265 millioner kroner, ifølge styremedlem Jan Grini.

- Maskinene skulle bli til spiker. De ble sett på som vrak, sier Grini.

I regnskapet fra Norske Skog heter det at nedleggelsen kostet 315 millioner kroner.

Men medregnet den siste kostnadssprekken på å flytte en av papirmaskinene fra Union til Brasil, har nedleggelsen så langt kostet Norske Skog 2,6 milliarder kroner. Det kan bli enda mer.

For tre dager siden varslet Norske Skog at det vil koste 2 milliarder kroner å flytte en av de to papirmaskinene fra Skien til Brasil. Det er 880 millioner kroner mer enn Norske Skog har sagt tidligere. Norske Skog-sjef Christian Rynning-Tønnesen er nå i Brasil for å finne ut om selskapet må ut med enda mer enn de 2 milliarder kronene for å få Union-maskinen i gang.

Ifølge flere ansatte med kjennskap til prosjektet, vil sluttregningen bli høyere enn 2 milliarder kroner, og Rynning-Tønnesen kan risikere å måtte skrinlegge hele flytteprosjektet.

Saken fortsetter under annonsen

I tillegg bestemte Norske Skog at et prosessanlegg skulle flyttes fra Skien til Hønefoss. Det kostet 300 millioner kroner. Anlegget kom i drift i desember. Tirsdag vedtok styret i Norske Skog å stenge en papirmaskin på Hønefoss.

- Denne investeringen må nå regnes som tapt, sier Stordalen. (©NTB)