Underverdenen på internett

Publisert: 18. desember 2008 kl 23.51
Oppdatert: 1. januar 2009 kl 20.13

Mest populære tjuvgods å omsette via internett er kredittkortinformasjon. 31 prosent av alle annonsene tilbyr stjålne kredittkortnumre, som omsettes for småsummer mellom 10 cent og 25 dollar per kort, men med en øvre uttaksgrense på i gjennomsnitt 4000 dollar. Potensielt har derfor de annonserte kredittkortene en totalverdi på 5,3 milliarder dollar, ifølge Anders Lindqvist, Country manager i Symantec Norge.


Stjålet informasjon som kredittkortnumre og bankkonti verdt rundt 1,5 milliarder kroner tilbys via internettets undergrunnsøkonomi, ifølge en global undersøkelse utført av IT-sikkerhetsselskapet Symantec. Rapporten bygger på observasjoner av undergrunnsfora på internett hvor stjålne data og illegale hackertjenester tilbys for salg. Symantec har fulgt aktivitetene over en periode på 12 måneder fra juli 2007 til juli 2008.


Selskapet fastslår at internettets globale natur gjør at nettkriminaliteten er svært vanskelig å forfølge og reiser juridiske utfordringer for dem som rammes.

Populært

Kredittkortinformasjon er trolig populært fordi den kan fremskaffes på mange forskjellige måter, og benyttes til ulovligheter. Det er ifølge Symantec enkelt å benytte kredittkort til handel på internett, og det er ofte vanskelig for nettbutikkene og kortleverandører å oppdage ulovlige transaksjoner før lovbryterne har fullført transaksjonene. Kredittkortinformasjon selges også i større partier, med rabatt og tilbud om gratis kortnumre på kjøpet.

Som en god nummer to kommer bankkontoinformasjon, som står for 20 prosent av den ulovlige handelen. Mens stjålet bankkontoinformasjon blir solgt for mellom 10 og 1000 dollar, er den gjennomsnittlige saldoen på disse kontoene nesten 40.000 dollar eller rundt en kvart million kroner. Totalt beløper disse bankkontoene seg derfor til over 1,7 milliarder dollar. Den høye etterspørselen etter stjålne bankkonti skyldes etter alt å dømme utsiktene for store og lettjente penger. I ett tilfelle ble bankkonti tømt online, og pengene sporløst overført i løpet av mindre enn 15 minutter.

Sprer seg

Saken fortsetter under annonsen

Rapporten viser at undergrunnsøkonomien sprer seg over hele verden, og spenner fra løse smågrupperinger av cyberkriminelle, til sofistikerte kriminelle organisasjoner. Serverne som disse kriminelle tar utgangspunkt fra, befinner seg i hovedsak i Nord-Amerika (45 prosent), mens Europa, Midtøsten og Afrika huser 38 prosent av serverne, fulgt av Asia og Stillehavsområdet med 12 prosent, og 5 prosent i Latin-Amerika. Kriminelle flytter imidlertid serverne sine kontinuerlig for å unngå å bli oppdaget, og har hele verden som tumleplass.