Underlig øl på den nøgne ø
Nest siste mandag i november gikk Nøgne Ø Det Kompromissløse Bryggeri A/S i Grimstad tomt for årets juleøl. Heller ikke resten av ølsortimentet klarer sørlendingene å brygge nok av. De må si nei til kunder.
Eierne skryter av at bryggeriet er kongerikets eneste leverandør av flaskemodnet, levende øl. SAS-pilot og bryggerimester Kjetil Jikiun forteller at de i motsetning til industrielt produserende bryggerier ikke fjerner levende organismer fra ølet.
Gründerne av bryggeriet var ivrige hjemmebryggere som drev det til norgesmesterskap i sjangeren.
- Vi startet for å ha et alternativ til den vanlige ølen. Vi måtte ha ale, sier medeier og IT-konsulent Tore Nybø, som til det daglige holder til i Skattedirektoratets avdeling i Grimstad. Han forteller at ale er overgjæret øl, mens pils er undergjæret.
Selv om hjemmebryggerne har avansert til mikrobryggklassen, skjer fremdeles alt arbeid på fritiden.
- Vi har vært naive og er det fremdeles etter to års drift. Vi tar ikke ut lønn og har det moro ennå, sier Gjessen, som gleder seg over at de etter årets julesesong endelig kan se et positivt driftsresultat. Året før var underskuddet 180.000 kroner.
SØKER RIK MANN
Ølet til Nøgne Ø har røsket med seg flere priser som vekker oppsikt i bransjen. Blant annet fikk de beste karakter i blindtesten til tidsskriftet Apéritif, som er et fagblad for restaurantbransjen.
SAS-piloten og ølmesteren Jikiun lander mange steder i verden, og på flere av de stedene kan man se øl fra Nøgne Ø, blant annet i Sverige, Danmark, Japan og New York. Jikiun utnytter kontakter han har i det internasjonale mikromiljøet og blant ølskribenter.
Bryggeriets fem eiere har lyst til å få opp volumet og kunne leve av bedriften. De har en stund vært på leting etter en ekstern investor for å kunne løfte seg opp på høyt nok volum i ett jump. Det krever flere og større tanker, automatisering av tappingen, korkingen, etiketteringen og pakkingen. I dag skjer det for hånd. Nybø sier at de trenger tre millioner kroner. Håpet er at investoren også kan bidra med finanskunnskap, men hvis du er en av dem som kan tenke deg å skyte inn penger, så vit at gründerne vil beholde aksjemajoriteten. Eierne av Nøgne Ø vurderer også å ta opp lån i banken for å finansiere veksten, men da vil det ikke gå så fort som de ønsker.
Investeringene vil gi økt kapasitet og bedre effektivitet, og bryggerne vil kunne brygge alt på en dag i uken fremfor seks dager. Det vil hjelpe dem mye, ifølge Nøbø.
Som et pluss vil de ha kapasitet til å skalere opp produksjonen etter behov.
Nøgne Ø vil etter den planlagte kapasitetsutvidelsen være stor nok til nasjonal distribusjon. Jikiun sier at Norges-gruppen vil lansere ølet nasjonalt hvis bryggeriet evner å produsere nok. I dag selges ølet i cirka 30 butikker, stort sett i kjedene Centra, Ultra og Meny (som alle tilhører Norges-gruppen), og hovedsakelig i Oslo-området. Restaurantene Oslo Bar & Sigar, Apotekergården Restaurant i Grimstad og Cafe Lindvedske i Arendal serverer ølet.
ENKELT OG GREIT
Salgsstrategien har vært distribusjon gjennom Vinmonopolet fordi det er enkel distribusjon. Døråpneren var Jon Bertelsen, som har utviklet sin egen cognac. Han fikk sansen for ølet og promoverte det overfor Vinmonopolet. I tillegg har de banket på døren til kjedeledelsen i Norges-gruppen og fått leveranser til noen av deres butikker. Ellers er det jungelposten som har sørget for spredning av ølbudskapet. Nøbø sier at de merker interesse fra markedet og at flere velrenommerte restauranter står på venteliste.
EN DRÅPE I HAVET
Han legger ut om bedriftens potensial på følgende måte: Totalmarkedet for øl er 230 millioner liter. 1 prosent av dette er nisjeøl, det vil si 2,3 millioner liter. Hvis Nøgne Ø klarer 1 prosent av en-prosenten, blir omsetningen 10-doblet.
- Da blir det butikk, og da kan vi ansette folk, kanskje to personer, sier Nøbø.
Gründerne mener at Norges-gruppen alene kan avta en tidobling av produksjonen.
- Det første vi startet med var å tenke på merkevaren vi skulle få ut i markedet. Vi brukte mye tid og ressurser på det, og har fått gode tilbakemeldinger fra Polet og butikker, som forteller at flaskene våre er godt synlige blant andre produkter, sier Jikiun.
Industridesigner og styreleder Tor Gjessen sier at de har forsøkt å gjøre etiketten med logo så ren og tydelig som mulig for at den lett skal synes i hyllene. De fikk også et estetisk krav på seg av Vinmonopolet og har valgt et utseende på flaske og etikett som signaliserer vinestetikk for å høyne kvalitetsstempelet. Ølet får vanligvis ikke andre navn enn betegnelsen på ølslaget, som Pale Ale og Amber Ale. Unntaket er juleølen, der God Jul, Julenatt og Underlig Jul selges på polet, mens Julesnadder er til salgs i dagligvareforretningene. Det ene ølet har fått navnet Underlig fordi det er brygget med en del krydder som brukes i julen. Navnet er inspirert av Ibsens dikt Terje Vigen, akkurat som navnet på bryggeriet. (Ølet på bildet er for butikksalg).
Ølet koster 35 - 40 kroner for en halv liter i butikk, og 60 kroner på polet.
Kundene er ifølge Nybø personer med sans for ale eller øldrikkere med tunge lommebøker, og som er villige til å ta en smaksutfordring.