NHO-president Paul-Chr. Rieber

Tror på konkurranse

Publisert: 5. januar 2009 kl 13.57
Oppdatert: 14. mai 2009 kl 14.45
Ifølge NHO-president Paul Chr. Rieber har norske bedrifter aldri vært mer pessimistiske i sine fremtidsvurderinger. Men et stort flertall av befolkningen tror bedrifter og det offentlige tjener på økt konkurranse.

- Det verste som kan skje som et resultat av krisen er at vi får et unødvendig stort kontrollapparat og proteksjonisme, sa Rieber på en pressekonferanse mandag. Onsdag skal NHO ha sin årskonferanse, og Rieber tyvstartet med å legge frem en meningsmåling om nordmenns holdninger til konkurranse, som Synovate har utført for NHO.

I undersøkelsen svarer 75 prosent at de forbinder noe positivt med ordet konkurranse, mens bare seks prosent får negative konnotasjoner av ordet. De tallene er nesten identiske med tallene som kom frem da Synovate stilte samme spørsmål for tre år siden. Dermed ser det ikke ut til at finanskrisen har dempet begeistringen for konkurranse.

- Jeg er ganske overrasket over hvor høye andeler som ønsket mer konkurranse i for eksempel offentlig dominerte bransjer, sa Synovate-direktør Erik Dalen. Store flertall mener at konkurranse har positiv effekt på varer og tjenester, og at konkurranse gjør bedrifter og det offentlige mer effektive. Videre mener nesten to av tre at mer offentlig regulering og styring vil ha liten eller ingen positiv effekt på effektiviteten og prisnivået i det private og offentlige.

Ikke uventet er begeistringen for konkurranse høyere til høyre på partiskalaen. Mens Høyre-velgere (90%) og Frp-velgere (86%) i svært stor grad er positive til konkurranse, er begeistringen lavere blant SV-velgere (48%).

Rieber understreket at tidene er spesielle, men manet til optimisme.
- Vi må bruke krisen til å finne løsninger også på de andre utfordringene i velferdssamfunnet, sa han.


Saken fortsetter under annonsen