Rune Bjerke.

Tror Norge går fri av krisen

Publisert: 26. mai 2010 kl 09.53
Oppdatert: 28. mai 2010 kl 11.08

Tirsdag var en av årets verste børsdager, men DnB Nor-sjef Rune Bjerke avdramatiserer konsekvensene av gjeldskrisen i Europa, skriver Dagens Næringsliv.

Den krisen flere europeiske land står oppe i kan ikke sammenlignes med finanskrisen høsten 2008 og våren 2009, argumenterer Bjerke og bankens sjeføkonom Øystein Dørum overfor DN.

Frykt for en finanskrise del to, at statlig mislighold skal ramme europeisk banksektor og sende verden ut i en ny, enda dypere nedgangskonjunktur, anser de to som lite sannsynlig.

Marginal innvirkning
- Det vi ser nå er en helt annen type situasjon enn slutten av 2008 og første halvår 2009. Da var alt dystert, alt slo ut i lammelse momentant. Det var knapt kredittsaker i bankene i tilknytning til oppkjøp. Det var bråstopp i investeringer, i nye ordre. Det har vi ikke sett nå, sier Bjerke til DN

Han tror denne krisen har hatt en liten eller marginal innvirkning på realøkonomien, og at vi nå har en form for tillitskrise snarere enn en realøkonomisk krise.

- Det blir ikke frisk vekst i eurosonen de neste årene. Vi er inne i en svak, forsiktig oppgang. Det vi nå ser, vil påvirke veksten noen tideler, i motsetning til under finanskrisen, da veksten gikk fra over to prosent til negativ vekst i løpet av to kvartaler, sier Dørum.

De to trekker frem at kutt i offentlig pengebruk i europeiske land er helt nødvendig, og vil føre noe godt med seg.

- Vi kommer til å se en strammere finanspolitikk som følge av at mange land i Europa har for mye gjeld. Dollaren vil styrke seg i forhold til euroen. Det vil føre til at europeisk eksportindustri vil bli mer konkurransedyktig fremover. Vi vil se lave renter i en lengre periode i Europa. Det vil ha gunstig effekter på investeringslysten i næringslivet, sier Bjerke.

«Worst case»-scenario?
På spørsmål fra DN om hva som skal til for at et «worst case»-scenario skal inntreffe?

- Jeg vil omformulere spørsmålet og ta utgangspunkt i DnB Nor: Hva er det vi er mest redd for? Det vi er mest redd for, er at det som nå skjer fører til handelskriger eller proteksjonistiske tiltak, at man opplever store forstyrrelser i oljeprismarkedene og at man ikke klarer å fortsette det man har sett de siste tiårene med økt internasjonalisering, sier Bjerke.

Dørum mener det som kan utløse en ny krise, er om en stor europeisk bank skal gå overende på grunn av en eksponering ingen er klar over. Mangel på oversikt over hva som skjer hvis én brikke ramler overende er ifølge sjeføkonomen bakgrunnen for den usikkerheten vi ser nå.

Saken fortsetter under annonsen