Tror ikke SAS overlever som selvstendig selskap

Publisert: 3. februar 2009 kl 22.52
Oppdatert: 4. februar 2009 kl 09.40

Ved siden av egenkapitaltilførselen fra de største eierne, den danske, norske og svenske stat og Wallenberg-sfæren, skal selskapet foreta en omfattende omorganisering, kostnadsreduksjoner og kvitte seg med alt som ikke er kjernevirksomhet.

- Det er sammenslåinger som preger flyselskapsverdenen for tiden. Alle andre slutter seg sammen, og SAS vil ikke kunne overleve alene, sier finansanalytiker Hans-Erik Jacobsen i First Securities.

- SAS må restruktureres og strømlinjeformes for det nordiske markedet slik at det blir attraktivt for andre selskaper. Kapitaltilførselen fra eierne og omorganiseringen er nødvendig for å «pynte brura», sier Jacobsen til NTB

- Nå mer enn noensinne viser SAS at de ikke kan klare seg selv, sier den svenske analytikeren Anders Lidman.

Milliardunderskudd

Og konsernsjefen i SAS, Mats Jansson, sier det ikke er noe mål i seg selv å bevare SAS som et selvstendig selskap. Det primære målet med omleggingen av SAS er at selskapet skal klare seg gjennom den økonomiske nedgangen som råder, men derigjennom også å bli en attraktiv partner for andre selskaper, påpeker han.

SAS-konsernet hadde et underskudd på 6, 3 milliarder svenske kroner i 2008. Hele 4,9 milliarder kroner av dette tapet skriver seg fra det kriserammede datterselskapet Spanair. SAS har solgt Spanair til en gruppe spanske investorer, men beholder knapt 20 prosent eierskap i selskapet, opplyste Mats Jansson på en pressekonferanse i Stockholm tirsdag.

Saken fortsetter under annonsen

Uendret i Norge

SAS Norge var det eneste av de nasjonale selskapene som holdt seg på plussiden i fjor. En viktig del av planen er at de nasjonale selskapene i SAS-konsernet skal oppløses, noe som vil gi effektiviseringsgevinster.

Administrerende direktør Ola H. Strand i SAS Norge skal være med i ledelsen av det omorganiserte selskapet, og han skal være ansvarlig for SAS sin virksomhet i Norge.

- Innenrikstrafikken i Norge vil i hovedsak bestå slik som vi kjenner den i dag. Det gjelder også trafikken fra Norge til de største europeiske byene, sier Strand.

Regjeringen bidrar med 800 millioner kroner til SAS, for å sikre at rutenettet i Norge består og at så mange arbeidsplasser som mulig sikres.

Satser i Norden

- Dette gjør vi fordi det vil opprettholde grunnlaget for levedyktige arbeidsplasser i Norge, og et godt rutenett i Norge og Skandinavia. På den måten kan vi være med på å sikre SAS som et fortsatt skandinavisk flyselskap for fremtiden, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) til NTB.

Saken fortsetter under annonsen

Omleggingen av virksomheten til SAS innebærer salg av virksomheter som ikke blir definert som kjernevirksomhet. SAS skal selge seg ut av selskaper i tillegg til Spanair og airBaltic, som allerede er solgt. Selskapet kvitter seg også med fly og flyruter og kapper kostnader for flere milliarder kroner. Satsingsområdet, eller kjernevirksomheten til selskapet, blir det nordiske hjemmemarkedet og forretningsreisende, som er de meste lønnsomme kundene.

Fagforeningsstøtte

Omorganiseringen, salgene og kostnadskuttene innebærer at tallet på ansatte i konsernet skal ned fra 23.000 til 14.000. Men fagforeningene støtter de omfattende omstruktureringsplanene.

- Konsernsjef Mats Jansson tar et kraftig oppgjør med tidligere strategier i SAS. Vi støtter omleggingen av strategien fullt ut, sier leder John Lyng i Norsk Kabinforening til NTB.

- Svært dramatisk for de ansatte, men nødvendig for å sikre selskapets fremtid, sier de tillitsvalgte i den største fagforeningen i SAS Norge, Parat.

På pressekonferansen i Stockholm sa Jansson at tiden er over da fagforeningene i SAS protesterte og gjorde motstand mot kostnadskutt og omorganisering.

- To års arbeid med bedriftskulturen i SAS har vært vellykket, sier Jansson. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen