Trenger 34 milliarder dollar

Publisert: 6. mai 2009 kl 10.56
Oppdatert: 7. mai 2009 kl 14.32

Kilder med kjennskap til resultatet av US Treasury og Federal Reserve sin stresstest av de største amerikanske bankene opplyser til Reuters at Bank of America antas å ha behov for ytterligere 34 milliarder dollar i ny kapital.

Verdens største finansinstitusjon (bokført verdi) har til nå mottatt 45 milliarder dollar i krisehjelp fra myndighetene, samt en garanti verdt 118 milliarder dollar.

Bank of America nekter å kommentere opplysningene, skriver nyhetsbyrået.

"Credit is bad"

20.april la bankkjempen frem sine kvartalstall som vise et overraskende stort overskuddd i første kvartal.

På den etterfølgende telefonkonferansen med analytikerne sa BoA-sjefen Kenneth Lewis at han ikke trodde banken ville trenge mer kapital, men la til at kredittforholdene fortsatt var svake, særlig innenfor kredittkortområdet.

"Make no doubt about it, credit is bad, and we believe credit is going to get worse," sa Lewis.

Saken fortsetter under annonsen

34 milliarder dollar er over tre ganger så mye som det kapitalbehovet flere amerikanske medier de siste dagene har hevdet at Bank of America trenger.

- Disse estimatene er absolutt mer enn hva markedet har forventet, og kan gi grunn til refleksjoner på Wall Street, sier investeringsdirektør Richard Jeffrey hos Cazenove Capital Management til Bloomberg News.

Kenneth Lewis, som i forrige uke ble avsatt som styreformann i finanskonsernet, risikerer nå også å få sparken som konsernsjef, skriver Reuters.

Sjokkerer

De nye opplysningene om bankkjempens gigantiske pengebehov sender sjokkbølger gjenom markedet som håper at myndighetenes stresstest vil vise at situasjonen i bankvesenet ikke er så ille som fryktet.

Aksjekursen til de største amerikanske bankene er fordoblet i løpet av de siste to månedene. Finanssektoren i den amerikanske aksjeindeksen Standard&Poor's 500 har lagt på seg 88 prosent.

10 av de 19 bankene som har undergått testen trenger å øke sine kapitalreserver, opplyser kilder til Reuters.

Saken fortsetter under annonsen

Det er uklart hvordan Bank of America skal klare å skaffe den nødvendige kapital.

En mulighet er å selge deler av virksomheten, en annen er å utvide aksjekapitalen ved nytegninger. En tredje mulighet er å konvertere krisehjelpen fra myndighetene til aksjer, noe som vil vanne ut de eksisterende aksjonærenes verdier og gjøre den amerikanske staten til hovedaksjonær i banken.

Aksjene som er notert på børsen i Frankfurt stuper 14 prosent.

I den elektroniske førhandelen på New York Stock Exchange faller de amerikanske indeksfutures skarpt.