Tre års fengsel for Konkurs-Mjelde
Fortiden innhenter den geskjeftige konkursrytteren Harald Mjelde, som har et tosifret antall konkurser og ikke mindre enn to perioder konkurskarantene bak seg i forretningslivet.
I fjor ble Mjelde dømt til to års fengsel i Oslo byrett. Han ble straffedømt for å ha begått grovt underslag av et beløp i størrelsesorden 8 mill. kroner. Underslaget skal ha blitt begått i forbindelse med konkursen i selskapet Næringslivets Innkjøpsorganisasjon, som var en av Norges største konkurser i året 1996. I tillegg ble Mjelde fradømt retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet i fem år.
Mjelde anket saken til Borgarting Lagmannsrett, som nå har sluttbehandlet ankesaken.
UNDERSLAG OG UTROSKAP
Fredag 11. oktober 2002 avsa Borgarting Lagmannsrett sin dom over Harald Mjeldes bedrifter. Og juryen viste ingen nåde. «Formildende omstendigheter foreligger ikke», heter det i domsavsigelsen.
En enstemmig jury finner Harald Mjelde skyldig i å ha begått grovt underslag. Men Lagmannsretten nøyer seg ikke med det, og konkluderer med at Harald Mjelde også har begått grov økonomisk utroskap mot Næringslivets Innkjøpsorganisasjon. Mjelde hadde gått fri for dette forholdet i Oslo byrett.
Dermed dømmes Harald Mjelde til ubetinget fengsel i hele tre år, som er en betydelig skjerpelse i forhold til dommen i Oslo byrett.
I sitt forsvar gjorde Harald Mjelde sitt beste for å sjarmere lagmannsrettens jury. Mjelde prosederte på at han nå har innsett de feil han tidligere har gjort som næringsdrivende. Heretter vil han innrette seg på en helt annen måte enn tidligere.
Lagmannsretten festet ikke lit til at Mjelde nå hadde startet et nytt og bedre forretningsliv.
FRYKTER «MISBRUK»
Lagmannsretten konstaterer at Harald Mjelde gjennom sine handlinger har «vist seg som uskikket til å drive næringsvirksomhet.»
Og juryen gjør det klart at «Det er grunn til å frykte at han vil misbruke sin stilling dersom han i de nærmeste årene igjen kommer i posisjon som selvstendig næringsdrivende eller sentral aktør i ledende stilling i noe selskap».
Borgarting Lagmannsrett nøyer seg ikke med å idømme Mjelde tre års fengsel. Retten fradømmer Mjelde retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet i hele fem år, en periode som først begynner å løpe etter at Mjelde har sonet en eventuell fengselsstraff.
- Vi er godt fornøyd med dommen, sier aktor i saken, politiadvokat Anne Maria Haarr til Økonomisk Rapport. Som representant for den offentlige påtalemyndighet mente Haarr det var riktig å bruke lovens maksimumsstraff på seks års fengsel. Hun gikk dessuten inn for at Mjelde for alltid skulle fradømmes retten til å utøve selvstendig næringsvirksomhet.
På toppen av det hele dømmes Mjelde i en namsdom til å betale hele 6,7 mill kroner til Stavanger Energi AS (3,5 mill kroner) og konkursboet etter Næringslivets Innkjøpsorganisasjon (3,2 mill. kroner).
MJELDE ANKER
I en samtale med Økonomisk Rapport gjør Harald Mjelde det klart at han vil anke dommen til Høyesterett. Han vil anke på feil lovanvendelse, og mulig også på saksbehandlingsfeil.
Mjelde gir uttrykk for at han både er overrasket og sjokkert over at lagmannsretten skjerpet straffen.
- Hva gjør du nå, Mjelde?
- Du mener, om jeg skal begynne å hekle eller strikke?
- Hva gjør du om Høyesterett stadfester dommen i Lagmannsretten, eller Høyesteretts Kjæremålsutvalg avviser saken?
- Om Høyesterett skulle finne at jeg har gjort noe galt, så må jeg jo til syvende og sist ta konsekvensene av det.
Mjelde har ikke latt seg stoppe et sekund av utsiktene til fengselsstraff og fradømmelse av retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet.
Harald Mjelde har tatt initiativ til å etablere det såkalte Global Consumer Group (GCG) i skatteparadiset British Virgin Islands (BVI), og er en av selskapets eiere.
I Norge opererer GCG gjennom selskapet Forbrukerfellesskapet AS, som eies og drives av Mjeldes mangeårige forretningspartner Atle Bård Berger.
Ifølge Mjelde har Forbrukerfellesskapet/GCG mer enn 70.000 kunder i Norge, Sverige og Danmark, omtrent halvparten i Norge.
GCG/Forbrukerfellesskapet har bare i Norge knyttet til seg en hær av 240 nettverksselgere/forhandlere som har betalt inn 6.300 kroner for å få lov til å jobbe for herrene Mjelde og Berger.
Og de har lyktes rimelig bra. Hele 35.000 nordmenn har tegnet seg som kunder i Forbrukerfellesskapet med løfter om å få rabatter på både strøm, telefon, lån og forsikring.
Dessverre har ikke forhandlerne fått utbetalt de bonuser og provisjoner de var forespeilet, og søker nå advokathjelp for å sikre sine økonomiske interesser i forhold til Forbrukerfellesskapet og Harald Mjelde.