Trådløs gründer

Publisert: 28. juni 2002 kl 13.35
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

I en alder av 31 år har Haakon Klæbo rukket å være direktør for mobilt Internettsatsing i mobilselskapet NetCom og har sittet i ledelsen hos teleoperatøren Tele2. For to år siden mente han at det var på høy tid å realisere en drøm - nemlig å starte for seg selv. Sammen med svenske Stefan Petterson, som bygde opp det private teleselskapet Tele2 i Norge, brukte han sparepengene på å etablere konsulent- og inkubatorselskapet Mobile Forza (italiensk for mobil kraft).

- Det var ikke forholdene i NetCom som fikk meg til å slutte, men muligheten til å realisere en drøm om å skape noe selv. Og da var det naturlig for meg å satse på mobilt Internett, sier Klæbo som var en av de tre første lederne i Tele2 i Norge.

Mobile Forza jobber både for norske og utenlandske selskaper, og har levert mobile løsninger for nummeropplysning for teleoperatører som Europolitan, Telia, Tele2, Telenor og NetCom i Sverige og Norge.

Klæbo har i mange år vært opptatt av informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Og det er ikke ham imot å plassere Norge på det internasjonale it-kartet. Ikke overraskende handlet hans eksamensoppgave fra Norges Markedshøyskole i 1993 om hvordan man kan tjene penger på Internett. Timingen var upåklagelig. For på midten av 90-tallet eksploderte markedet.

FØDSELSHJELPER

Mobile Forza er blitt et annerledes rugekasseselskap innen mobilt Internett. Mobilt betyr at oppkoblingen skjer via mobiltelefon.

- Vi balanserer driften mellom rådgivning - og konsulenttjenester. I noen tilfeller fakturerer vi ikke timer, men tar betalt i form av eierandeler. Selskapet definerer seg som en fødselshjelper som bruker sin kompetanse til å hjelpe gründere og oppstartsbedrifter, fra idé og forretningsplattform til det å skaffe nødvendig kapital, sier Haakon Klæbo.

Saken fortsetter under annonsen

Selskapet skulle bli det ledende inkubatorselskapet i Norge på mobil-it. Men tidene har gjort at størsteparten av investeringene er lagt på is, og for tiden jobber de ansatte mest med konsulentvirksomhet.

- Vi har merket at det er tøffe tak i den norske mobilbransjen. Investeringsviljen hos norske investorer er kraftig redusert, og disse er blitt mer skeptisk til å starte prosjekter. Det synes jeg er synd, ettersom det er mange gode idéutviklere i Norge, sier Klæbo.

Mobile Forza har vokst akkurat så raskt som eierne ønsker. I dag sitter det 10 personer i Trondheim og 12 i Oslo, og de ansatte eier i dag 10 prosent av selskapet. Fra dag én har selskapet tjent penger. MobileForza hadde en omsetning på 15 millioner kroner i fjor. Overskuddet fra de to første årene er ført tilbake til selskapet.

I den perioden da it-markedet kollapset, har Mobile Forza overlevd og lagt på seg.

- Hvordan har krisen i it-bransjen påvirket dere?

- Vi har klart oss gjennom denne perioden som for mange selskaper i vår bransje har vært tøff. Vårt fortrinn er at vi har evnen til å snu oss raskt om. Vi har redusert kostnadene og funnet nye inntektskilder. I dag har vi klart flere eksterne prosjekter. Vi får flere og flere forskningsprosjekter, vi har oppdrag fra teleprodusenter, som for eksempel Siemens, holder foredrag på NTNU, tar utviklingsoppdrag på mobilsiden, java-programmering, leverer applikasjoner og leier ut ressurser, sier Klæbo.

Mobile Forza jobber blant annet for Siemens i Tyskland og har mobile utviklingsprosjekter med blant annet NTNU, Ultralab, Trinity College og Orange.

Saken fortsetter under annonsen

Klæbo er ikke imponert over støtten til norske gründere:

- Alle merker at markedet har kollapset. Det er ups and downs. Men i Norge er vi ikke flinke nok til å la gründere få lov til å ramle. Dersom en gründerbedrift faller, er det ofte game over. I utlandet, ser de på oppstarterfaring som nyttig kompetanse. I Norge er det vanskelig å reise seg igjen blant annet på grunn av mange byråkratiske hindre.

IT-SENTER I TRONDHEIM

Det førstefødte barnet til Mobile Forza het Mobile Zone - og det kom til verden i Trondheim. Mobile Forza har også hjulpet frem selskapet Mobilant som arbeider med mobile applikasjoner og markedsføringsløsninger. Ved hjelp av tekstmeldinger på telefon, Internett og TV har de blant annet gjennomført en kampanje for giganten Nestlé. Selskapet står også som leverandør av mobile løsningene for nummeropplysning fra teleoperatører som Europolitan, Telia, Tele2, Telenor og NetCom i Sverige og Norge.

Nyskapingsmiljøet i Trondheim fikk i fjor en tilvekst. Verdenskonsernet Siemens gikk sammen med Mobile Forza om å starte et helt nytt it-senter. Et 600 kvadratmeter stort kontorlokale i Industribygget i Innherredsveien er tatt i bruk.

Sentret har i første omgang plass til 50 personer. Det driver uten fortjeneste, og leietagerne betaler etter evne. Når det viser seg at et prosjekt er liv laga, kan det bli snakk om å ta betalt for tjenestene. Gründerne må også ut av sentret når en bedrift er etablert og står på egne bein.

Siemens eier 80 prosent og Mobile Forza 20 prosent i sentret.

Saken fortsetter under annonsen

Etablering i Trondheim ble selvsagt ikke gjort tilfeldig. Ved å etablere seg her, håper gründerne å hjelpe frem en del av det potensialet som finnes i noen av Norges sterkeste tekniske og innovative miljøer innen de nye teknologiene. Forskningsmiljøet ved NTNU/Sintef rekrutterer folk som kan tenke seg en plass i sentret.

- Trondheim kan få en plass på Champions League-laget i Europa når det gjelder trådløst Internett. Det mener administrerende direktør Haakon Klæbo.

- Vi sitter på kompetanse om de tekniske løsningene, det finansielle og det markedsmessige. Her i Trondheim er det tilgang på gründere. Vi skal tilrettelegge ting for dem. Det er ikke noe som tilsier at Trondheim ikke kan bli en like viktig teknologisk hovedstad som Kistad ved Stockholm er for Sverige.

Og troen på mobilt Internett er langt fra forsvunnet til tross for at WAP nesten er blitt et skjellsord.

- Jeg har klokkertro på mobilt Internett, men vi må ha stayerevne til å overvinne de sykliske bølgedalene. Slik var det også med Internett for 5-6 år siden. Jeg tror vi bare har sett begynnelsen på fremveksten av mobilt Internett. Via en mobiltelefon vil man etter hvert få tilgang til det meste. SMS og WAP er bare starten. Trafikken på SMS har eksplodert. Tekstmeldingsmarkedet er på tre milliarder kroner. Om kort tid lanseres MMS (et nytt messagingsystem for multimediabeskjeder) og da kan du sende foto, musikkfiler og videosnutter til dine venner via mobiltelefon. I dag arbeider vi med MMS-tjenester som vil kunne lanseres til våren. Hvorfor skal man slå opp i en papirkatalog for å få en veibeskrivelse når man kan få den tilsendt via mobiltelefonen? spør Haakon Klæbo.


Optimismen

Saken fortsetter under annonsen

Optimismen er på vei tilbake til it-sektoren etter to års nedtur og stillstand. Bedriftenes it-budsjetter økes markant både i år og neste år, tror analytikerne.

Det er europeiske it-sjefer som har størst tro på at bedriftsledelsen vil åpne lommeboken i år. I gjennomsnitt regner de med en investeringsøkning på fire prosent i år. Neste år blir veksten dobbelt så stor. Amerikanske it-ledere er noe mer forsiktige og regner med en økning på to prosent i budsjettene for inneværende år. Tallene er hentet fra intervjuer som meglerhuset Merril Lynch har gjort med 101 it-sjefer i amerikanske og europeiske selskaper.