Tøffere for rike Rosenborg

Publisert: 14. november 2002 kl 14.12
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

To faktorer indikerer at Rosenborg, etter ni år blant eliten i Europa og med snart en halv milliard i inntekter derfra, kan komme til å slite med å kvalifisere seg til Europas gjeveste klubbturnering i fremtiden.

For det første: De fire andre norske klubbene i E-cup har til sammen hatt en miserabel sesong. Dette betyr en lavere plassering for Norge på UEFAs nasjonsranking (se tabell) - og to kvalifiserende runder for Rosenborg å komme igjennom før den niende deltakelsen i gruppespillet i Mesterligaen er i boks.

For det andre: Rosenborg har begge de to siste sesongene havnet sist i sin gruppe i Mesterligaen. De dårlige resultatene går ut over RBKs plass på klubbenes rankingliste - og med dårligere seeding møter klubben vanskeligere lag, både i de to kvalifiserende rundene og ved et eventuelt avansement til Mesterligaen.

Noen vil kalle det urettferdig.

– Det er bare sånn systemet er. Seedingen er nok det viktigste for oss, for der teller kun våre egne prestasjoner, og med god seeding blir det lettere å vinne hvor mange kvalifiseringskamper vi enn måtte spille, sier Nils Skutle, administrerende direktør i klubben som tilsynelatende alltid er å finne i gullgruven Mesterligaen.

BETYR ALT

I hvert fall alltid siden 1995. Det var da Rosenborg for første gang kom seg over kvalifiseringshinderet, i den tyrkiske heksegryta Besiktas vartet opp med en varm sommerkveld. Siden har trønderklubben hvert år håvet inn store summer som sin del av de enorme inntektene det europeiske fotballforbundet (UEFA) har fra Mesterligaen. I forrige sesong fikk de deltakende klubbene utbetalt utrolige 5,6 milliarder kroner. Vinneren Real Madrid fikk litt over 400 millioner av dette.

Saken fortsetter under annonsen

Pengene har sikret Rosenborg en suveren posisjon i norsk og nordisk fotball.

– Det har betydd en egenkapital på 250 millioner. Det har betydd investeringer i stadion, innendørshall og alle andre fasiliteter. Det har betydd at vi ikke har noen gjeld. Det har betydd alt, egentlig, mener Nils Skutle, som selv kom til klubben i 1993.

Fra første sesong i 1995/96, da inntektene var på 30,7 millioner kroner, til årets sesong, hvor inntektene vil lande godt i overkant av 75 millioner, har Rosenborg totalt tjent rundt 460 millioner på Mesterligaen. Med ny vellykket kvalifisering neste sommer, passerer man glatt en halv milliard i inntekter - en sum som med minus foran tilsvarer rundt seks ganger den totale gjelden til Tippeligarival Brann.

– Så lenge banken teller renter, kan vi godt ha pengene stående på bok. Det sikrer oss handlefrihet. Men målet vårt er balanse i den norske økonomien, altså alt uten Mesterligaen, i fremtiden. I dag går vi mellom 10 og 20 millioner i underskudd i driften, og vi må prøve å tette det gapet, sier Skutle, som imidlertid legger til at klubben går i null med finansinntekter inkludert.

VIKTIG FOR NORGE

Også for norsk fotball har Rosenborgs prestasjoner i Mesterligaen vært innbringende. I sommer overførte UEFA 4,6 millioner kroner i såkalte solidaritetsmidler til norske klubber.

– Det er dobbelt så mye som Sverige og Danmark fikk, og uttellingen er på grunn av Rosenborgs prestasjoner i Mesterligaen. At Rosenborg har betydd 2-3 millioner ekstra til norske klubber i år er helt sikkert, forteller Boye Skistad, daglig leder i klubbenes interesseorganisasjon Norsk Toppfotball.

Saken fortsetter under annonsen

I tillegg har Nils Arne Eggens imponerende resultater med RBK bidratt til å bedre Norges plassering på nasjonsrankingen, og dermed øke norske klubbers mulighet til å skaffe seg ekstra inntekter ute i Europa. I år fikk Lillestrøm prøve seg på Mesterliga-kvalifisering, året før var det Brann - og i 1999 klarte faktisk Molde å ta seg til gruppespillet.

– Rosenborg har betydd mye rent mentalt. Klubbene har sett at det går an for norske lag å hevde seg på høyt nivå i europeisk fotball, og de har lagt en list de andre måler seg mot, mener Skistad, og legger til:

– De har også betydd mye for varemerket Tippeligaen. Hadde vi ikke hatt RBK som drahjelp til å få opp prisen på medieavtalene, hadde vi nok fått betydelig mindre - selv om det er umulig å anslå nøyaktig hvor mye dette utgjør.

I MELLOMSJIKTET

Resultatene i Mesterligaen har gjort Rosenborg kjent blant de store. Nils Skutle mener resultatene har brakt klubben opp i et europeisk mellomsjikt, hvor også klubber som PSV og Ajax befinner seg. Målet nå er å klare å holde seg der.

– Vi har hatt en gradvis utvikling hele tiden. I 1995 hadde vi kanskje litt tur, men etter det har positive erfaringer i kvalifiseringen hjulpet oss, og vi har fått en bedre og bedre seeding, kommenterer Skutle, som først for tre-fire år siden begynte å merke en mindre arrogant holdning fra toppklubbene i Europa.

– Det er klart, etter at vi slo Milan, hadde et bra år i 1997 og slo Real Madrid, og vant gruppa i 1999, begynte jeg å merke forskjell. Klubbene er mer nysgjerrige etter å snakke med oss, og vi er mer med i det gode selskap enn før. Det gjør seg for eksempel utslag i at vi blir invitert til turneringer, sier RBKs adm. dir.

Saken fortsetter under annonsen

Neste sesong endres formatet på Mesterligaen. I fire sesonger, siden 1999/2000, har man spilt to gruppespill. Men etter at UEFA fikk klare signaler fra TV-selskapene om at det ble for mange kamper, har man bestemt seg for å slutte med utvanningen av produktet og gå tilbake til kun ett gruppespill.

Det betyr sannsynligvis at det vil bli enda mer lukrativt å komme til Mesterligaen neste år. Om inntektene til UEFA holder seg stabile, vil nemlig ventelig mer penger spyttes inn i første gruppespill.

Usikkerhetsmomentet er hvor mye UEFA klarer å få inn i nye markeds- og medieavtaler. Rettighetene til det ettertraktede produktet splittes nå opp i mindre deler etter pålegg fra EU, og selv om flere større klubber er trygge på at dette vil ha en positiv effekt for dem, er det slett ikke sikkert at så er tilfelle for de mindre glamorøse deltakerne i Mesterligaen, som Rosenborg.

DÅRLIG SESONG

Denne sesongen har ikke vært god for de norske klubbene ute i Europa.

Først ble Lillestrøm slått ut i andre kvalifiseringsrunde for Mesterligaen, etter to tap mot bosniske Zeljeznicar. Tre uker senere ble Brann - som bare kom med på grunn av Norges posisjon på toppen av Fair Play-rankingen - ydmyket av litauiske Suduva i kvalifiseringen til første runde av UEFA-cupen. I tillegg ble Stabæk noe ufortjent dumpet ut av den samme cupen av belgiske Anderlecht.

Lyspunktene kom i Stavanger, hvor Viking sikret en seier for historiebøkene mot feterte spillere av alle nasjonaliteter i Chelsea, samt i Trondheim og København, hvor Rosenborgs åttende deltakelse i Mesterligaen på rad ble sikret etter to seirer mot den danske toppklubben Brøndby.

Saken fortsetter under annonsen

– Både dansker og svensker må nå innse at Rosenborg er det beste klubblaget i Norden, sier Nils Skutle etter den skalpen. Men seieren mot Åge Hareides tidligere klubb dreide seg ikke bare om sportslig prestisje. Den betydde også mer inntekter fra UEFAs «market pool» til trønderklubben. Siden ingen andre skandinaviske klubber deltok i Mesterligaen - for andre år på rad - dro Rosenborg igjen inn drøyt 20 millioner kroner her, over dobbelt så mye som man har fått fra markeds- og TV-inntektene i tidligere år.

Men: Når dette leses har Rosenborg spilt sin siste kamp i årets Mesterliga, og Viking er med all sannsynlighet slått ut av UEFA-cupen av spanske Celta Vigo. Norge har gjort sin dårligste sesong i Europa på svært lenge.

– Rosenborg har ligget på vippen mellom å komme inn i andre eller tredje kvalifiserende runde i de siste tre årene, og når andre norske lag gjør det så dårlig i E-cupen, vil RBK måtte slite mer for å komme inn i gruppespillet i Mesterligaen, sier Boye Skistad i Norsk Toppfotball.

– Lillestrøm og Brann var svært dårlige i år, og dette kan slå negativt ut i flere år for Rosenborg, konkluderer Skistad.

Det er ikke umulig for Rosenborg å ta seg til Mesterligaen via to kvalifiseringsrunder. Senest i 2000/01 klarte man det mot Shelbourne og Dunaferr. Problemet er bare at de to siste sesongenes dårlige resultater medfører dårligere seeding og bedre motstand før man eventuelt ankommer de massive inntektene i gruppespillet.

Nå er det opp til den nye treneren, Åge Hareide, å bevise at han kan videreføre tradisjonen med Mesterliga på Lerkendal hver høst.


Saken fortsetter under annonsen

RBKs Mesterligainntekter

Totalt 1995-2002 460 mill.
Første sesong 30,7 mill.
Denne sesongen 78 mill.
Neste sesong ?

Denne sesongen får Rosenborg 27,6 mill. kroner for å ha kvalifisert seg til gruppespillet, minst 3,8 mill. kroner for poengene laget har tatt, 19,6 mill. kroner fra «market pool» og 22 mill. kroner i billettinntekter. I tillegg er det sannsynlig ar en «sluttpakke» for sisteplassen i gruppa og ikke videre spill i Europa, samt en annen bonus, vil utgjøre 5 mill. kroner.