Tøffere for nettmeglerne

Publisert: 1. august 2002 kl 10.25
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Kundene er blitt mer forsiktige. Og de handler mindre etter at IT-boblen og investorenes grenseløse optimisme punkterte for snart ett år siden. Nå står bransjen overfor omfattende endringer. Antallet uavhengige aktører vil bli kraftig redusert gjennom oppkjøp og fusjoner. I Sverige er prosessen alt i gang, og i løpet av året vil Norge sannsynligvis følge etter.

HANDLER MINDRE

- Gjennomsnittskunden har redusert antallet handler fra syv til to per måned, sier informasjonssjef Clas Hemberg i Avanza som er Sveriges nest største uavhengige nettmegler målt i omsetning. I Norge opplever meglerne samme utvikling, men her er de mer tilbakeholdne med tall. De svenske tallene er likevel representative også for Norge. Tar man utgangspunkt i antallet registrerte kunder hos Stocknet og Net Fonds og antallet transaksjoner de har på Oslo Børs i januar måned, finner en at norske nettkunder utfører mellom to og tre transaksjoner per måned i gjennomsnitt. De fleste kundene kommer aldri lenger enn til å registrere seg. Hos svenske nettmeglere er det kun hver femte registrerte kunde som handler aktivt. Norske nettmeglere vil ikke opplyse hvor stor del av kundemassen som handler aktivt. Men selv om hver kunde nå handler mindre, gjør fortsatt stor kundetilstrømning at meglerne holder hodet over vannet.

- Så langt har tilstrømningen av nye kunder oppveid for at hver kunde handler mindre, sier Hemberg. Utviklingen er den samme i Norge.

- Kundene er mindre aktive, men vi registrerer fremdeles 40 nye kunder hver dag, sier David Halten, som er markedsansvarlig i Stocknet.

De mest aktive kundene er kostbare, fordi de stadig krever mer avanserte tjenester. Hvis ikke går de til konkurrentene. Utviklingen av ny teknologi, økt konkurranse og børsuro, gjør at de fleste nettmeglerne sliter med dårlig lønnsomhet.

- Denne utviklingen tvinger nå frem en omstrukturering av bransjen, sier Hemberg.

Saken fortsetter under annonsen

FÆRRE OG STØRRE

Nettmeglerbransjen preges av små marginer og høye faste kostnader. Det koster stort sett det samme å drifte datautstyret uansett antall transaksjoner, noe som betyr at stort volum og stordriftsfordeler er viktig. Dermed er det mye å hente på oppkjøp og fusjoner som øker kundemassen og antallet handler.

I Sverige er de alt i gang. Teletrades oppkjøp av konkurrenten Aktiedirekt er et godt eksempel på hva som kan oppnås.

Da Sveriges største nettmegler, Teletrade, kjøpte den mindre konkurrenten, Aktiedirekt, fikk de 10.000 nye, aktive kunder. Stordriftsfordelen gjorde at det kun var behov for tre av de 22 ansatte i Aktiedirekt for å betjene kundene etter fusjonen. Nå venter nye sammenslåinger.

- To eller tre uavhengige nettmeglere er alt som blir igjen ved årsskiftet i Sverige, slik vi ser det, sier Hemberg.

Utviklingen i Norge går i samme retning.

- Norge ligger et par skritt etter Sverige, men vi tror på en konsolidering i bransjen. Det vil bli færre og større meglere. På sikt er det neppe plass for mer en et par uavhengige nettmeglere i Norge, sier Øystein Lode som er daglig leder for svenske NordNets satsing i Norge.

Saken fortsetter under annonsen

Utvikling av stadig nye tjenester og nye markeder, er så dyrt at det kreves tilførsel av ny kapital eller flere kunder å dele kostnadene på.

UTENLANDSK KAPITAL

Lønnsom drift krever minst 25.000 registrerte kunder, viser tall fra Sverige. Etter hvert som det blir flere om beinet, må nettmeglerne utvide markedet og drive mer effektivt. Derfor ser aktørene i økende grad Norden som et marked. Flere svenske meglere er allerede i ferd med å etablere seg i Norge. Først ute er NordNet som åpnet sitt kontor i Norge for en drøy måned siden. Flere ligger i startgropa.

- Vi skal være på lufta med en norsk tjeneste innen sommeren. Det vil gi norske aksjehandlere enda flere tjenester, sier Klas Danielsson, som er direktør for svenske Teletrade. Han utelukker ikke at det kan bli aktuelt med oppkjøp i Norge på sikt, så regn med at nettmegleren din kan skifte logo i løpet av året. Nykommerne mangler ikke ambisjoner.

- Vårt mål er å være blant de tre største innen to år, sier Lode som foreløpig kun har klart å rekruttere drøyt hundre norske kunder.

Norske nettmeglere er samtidig i ferd med å ta steget ut i verden.

- Vi vil om kort tid tilby handel på København- og Stockholmsbørsen, sier Halten. Etrade og Net Fonds tilbyr allerede handel på børser i USA, Tyskland og Sverige.

Saken fortsetter under annonsen

Siden kundene i økende grad ønsker å investere på børsene i flere land, blir internasjonalisering viktig. Men dette er så dyrt at fusjoner eller oppkjøp er nødvendig for å finansiere satsingen, mener svenskene.

- Vi tror det blir nødvendig med internasjonal kapital og dermed utenlandske partnere. Avanza måtte kansellere satsingen i Tyskland i fjor, fordi vi ikke klarte å skaffe en partner etter børsuroen. Nå er vi igjen klar for å satse i Tyskland, sier Hemberg som spår at utenlandske selskaper vil etablere seg i Norden gjennom oppkjøp.

- Vi har ikke fått noen tilbud ennå. Og vi kommer neppe til å selge uansett, sier Rolf Damman som er daglig leder og grunnlegger av Net Fonds.

Konkurrenten Stocknet er mindre kategorisk.

- Jeg vil ikke uttale meg om dette, sier Halten som ikke benekter at et salg kan være aktuelt. Og så lenge neste børs-rally lar vente på seg, vil presset for fusjoner øke.

PRISKRIGEN OVER

Hittil har nettmeglerne i hovedsak konkurrert på pris. Nå er det nye tjenester som skal friste oss til å satse sparepengene.

Saken fortsetter under annonsen

Børsuroen gjør at folk i større grad etterspør rådgivning. Analyser vil også bli mer utbredt. Felles for disse tjenestene er at de koster penger.

- Jeg tror vi er nær bunnen prismessig. Nå må meglerne konkurrere på kvalitet, hurtighet, brukervennlighet og valg av ulike tilleggstjenester, sier informasjonssjef Clas Hemberg i Avanza som er Sveriges nest største uavhengige nettmegler.

Valg av ulike risikoprofiler, er en ny tjeneste. For mange blir enkeltaksjer for risikofylt. Disse får nå tilbud om å investere i fondsandeler. I tillegg kommer tilbud om risikostyring av porteføljen.

Felles for mange av de nye tjenestene er at de koster mer enn å legge inn en kjøps- eller salgsordre.