Tøffe tider for norske rederier

Publisert: 31. oktober 2009 kl 09.40
Oppdatert: 2. november 2009 kl 08.44

- Jeg er ikke enig med Rune Bjerke i at finanskrisen er over, sier president Elisabeth Grieg i Norges Rederiforbund.

I forrige uke friskmeldte DnB NOR-sjefen norsk økonomi i et intervju med Dagens Næringsliv. Men hans bank gis selv noe av skylden for de vanskelige tidene i norsk skipsfart, offshorenæring og verftsindustri.

- Utlånsvilligheten blant bankene er så godt som ikke-eksisterende. Hele 40 prosent av offshoreskipene som skal bygges ved norske verft, mangler finansiering. Bankene er i denne sammenheng for alle praktiske formål DnB NOR. De utenlandske aktørene er så å si borte, sier hun.

Dystert bilde

I tillegg til manglende finansiering av nye skip, rammes næringen av svikt i verdenshandelen, lavere etterspørsel og dårligere rater. En undersøkelse Norges Rederiforbund har gjennomført blant sine medlemmer, tegner et dystert bilde av situasjonen: Kansellerte kontrakter, sterkt fallende ordrereserver og mange skip i opplag.

Næringsminister Trond Giske (Ap) ble fredag satt grundig inn i situasjonen under sitt første møte med Rederiforbundet og president Elisabeth Grieg.

- At Giske fant anledning til å komme til oss etter bare ti dager som næringsminister, sier noe om hvor viktig vår næring er for Norge, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

- Selv om det ser lysere ut for enkelte bransjer, som kanskje kan være på vei ut av krisen, er det fortsatt svært tunge tider for noen virksomheter. Det er absolutt for tidlig å avblåse finanskrisen, istemmer Giske.

Tidligere denne uka ga han Eksportfinans, GIEK og Innovasjon Norge tre uker på å levere konkrete innspill om hvordan verftsindustrien kan overleve ordretørken de neste par årene. Næringsministeren erkjenner imidlertid at det er lite han kan få gjort med situasjonen på verdensmarkedet.

- Det er jo ikke bare tiltakene jeg rår over som utgjør regjeringens helhetlige næringspolitikk. Den omfatter også kompetansepolitikk, makroøkonomiske virkemidler, rente og øvrige rammebetingelser, sier Giske

Nedgang

Rederiforbundets egen undersøkelse viser at antallet inngåtte offshorekontrakter ved norske verft har gått ned hvert eneste år fra toppåret 2006. Da ble 85 kontrakter inngått. I år er tallet fem. Norske verft skal levere 16 offshoreskip til norske rederier i 2009, 31 skip i 2010 og kun åtte i 2011. Så er det slutt med ordretilgangen fra næringen, som står for om lag 80 prosent av verftsaktiviteten i Norge.

Giske erkjenner at situasjonen er vanskelig, men maner også til nytenkning i bransjen.

- Det er viktig å ha kompetansemiljøene i behold når konjunkturene snur og nye bestillinger settes ut i livet. Samtidig må vi sørge for omstilling til framtidens oppdrag og prosjekter. Vindmøller til havs kan for eksempel bli en ny vekstnæring for norske verft og rederier, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Elisabeth Grieg i Rederiforbundet mener langsiktighet og forutsigbarhet er det absolutt viktigste regjeringen kan bidra med.

- Vi er tilfredse med at regjeringen i Soria Moria 2 slår fast at den maritime strategien ligger fast, og at nettolønnsordningen og rederibeskatningen skal videreføres som i dag, sier hun. (©NTB)