Tirsdagsdrømmer

Publisert: 4. juli 2002 kl 11.02
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det var mer gøy i fjor. Da var det fri flyt av penger og leskende drikke, mens kanapé-tyggende menn med en Bill Gates i magen utvekslet visittkort og vyer om fremtidige milliarder. Nå er eventyret over. Ingen ringer lenger for å tilby noen hundre millioner, uansett hvor fin nettside du måtte ha. Investorer og sponsorer har surret pengesekken forsvarlig igjen. Kanapéne er blitt til nacho-chips med dip, en forfriskning koster 44 kroner, og gründere bør ha veldig gode forretningsplaner før de drister seg til å ta kontakt med risikokapitalistene, som bærer røde ullsnorer rundt halsen. Men gutta stiller mannsterkt opp, ja, for det er fremdeles langt mellom skjørtene og draktene. Hele 500 har funnet veien til Sentrum Scene. Under veggmalerier av staute industriarbeidere mingles det som aldri før. Nå skal landet bygges av menn med stor datakraft og mindre muskelmasse.

Etter 30 arrangementer i Norge, feirer First Tuesday sin toårsdag. Det er dagen for selvransakelse. Dagens tema er: Hva gikk galt og er markedet så mørkt som alle vil ha det til? Men allerede i 1999 sto temaet Å lære av feil andre har gjort på programmet. I oppgangsrusen glemte mange virkningen av tyngdekraften.

SATS PÅ IDIOTENE!

- Skal man starte i dag, må man i stor grad satse på idiot-kapital, det vil si penger fra familie og venner. Store emisjoner og børsnoteringer er ikke lenger greia, sier Sigvald Sveinbjørnsson som er aksjemegler i Christiania Securities.

De profesjonelle risikokapitalistene, med rød ulltråd om halsen, er det langt mellom. Og de blir ikke lenger nedrent av ivrige gründere. Pengene sitter langt inne i kveld, og Sveinbjørnsson får slappe av i fred før foredragene begynner.

- Det er andre tider i bransjen nå. I fjor kunne man still med en god idé den ene tirsdagen og ha penger til en start up neste tirsdag. Slik er det ikke lenger. Det er færre investorer med rød tråd, og de som finnes kniper mer igjen på pengesekken, selv om det fremdeles finnes mange penger på jakt etter investeringer, sier Sveinbjørnsson.

På First Tuesday flashes ikke pengene, i stedet leter de diskret etter vekstmuligheter.

Saken fortsetter under annonsen

- Det er ikke så mange investorer i Norge. Men dersom man ser nærmere etter, er det sjelden mindre enn en milliard investeringsvillige kroner på møtene våre. Og det er ikke så verst. På aprilmøtet var det investorer med over halvannen milliard ikke-investerte kroner, sier Bernhard Steen som er administrerende direktør i DinSide og en av gründerne bak First Tuesday i Norge.

En av dem som har penger er Tor Saunes fra IT Fornebu. I tillegg kan han friste med plass i en inkubator, noe som skal øke sjansene for en vellykket take off for selskapene som slipper gjennom nåløyet til den nye rugekassen for høyteknologi.

- 30 millioner kroner til finansiering er på plass og 1. desember er lokalene innflytningsklare, så nå gjelder det å finne de gode forretningsideene, sier Saunes. Han kan friste med profesjonell hjelp til de rette bedriftene.

- Vår oppgave er tredelt. For det første bidrar vi med risikokapital, i tillegg kommer lokaler, og sist, men ikke minst, aktivt eierskap og profesjonell rådgivning, forklarer Saunes. Men å finne verdige leietakere er ingen enkel oppgave.

- Jeg har ikke funnet noen konkrete selskaper ennå, sier Saunes som kan tilby inntil 1,5 millioner kroner til folk med gode idéer.

KRAV TIL FLYFERDIGHET

Før Saunes og andre med rød tråd åpner sjekkheftet eller nettbanken, vil de forvisse seg om at de nye selskapene vil kunne forlate inkubatorene på egne vinger.

Saken fortsetter under annonsen

- Nå tar det 3-4 år før vi kan tenke på å få solgt vår andel i en nystartet bedrift. Tidligere planla man gjerne en offentlig aksjetegning (IPO) etter ni måneder. Nå snakker man ikke lenger om aksjeemisjoner og børsnoteringer i det hele tatt, sier Saunes. Dette øker risikoen for investorene, som gjerne vil selge unna selskapene de har hjulpet i gang fortest mulig, slik at de får frigjort flere penger til nye investeringer. Når det ikke går, blir det mindre penger å satse, slik at tempoet avtar, noe som merkes i lokalet. De 500 fremmøtte virker litt roligere i bevegelsene, og lydnivået er ikke overveldende, fremmøtet tatt i betraktning.

De svarte prognosene for annonsemarkedet på nettet, preger også First Tuesday-folket. At finanskonsernet Merrill Lynch nedjusterer sine forventninger til annonsesalg på Internett i 2002, er registrert. Først annet kvartal neste år skal veksten komme. Norske annonseselskaper merker at markedet på nettet er blitt tøffere:

- Men vi har klart oss bra i forhold til markedet, påpeker Linda Hansen i annonseselskapet Dayrates. Selv er hun ute for å treffe folk og høre på paneldebatten. - Det er annerledes å gå på First Tuesday-arrangementer nå. Stemningen er en annen. Mye roligere. Jeg tror at det er få personer her som tror at de skal møte noen med penger her nå. Investorene er jo blitt mye mer kritiske enn for et par år tilbake. Da hadde de liten erfaring og mindre nettverk å støtte seg til enn de har i dag, sier Hansen.

Og det er ennå en time til mingling før debatten, som skal gi svar på hva som gikk galt, begynner. Saunes er ennå ikke omringet av gründere på jakt etter en plass i inkubatoren.

IKKE BARE TRIST

Teodor Bjerrang smiler fremdeles, og som markedssjef i House of singles hyper han gjerne. Han har hele fire selskaper å snakke om.

- Mainfish.com er stedet for fiskerinæringen, enten fangsten skal omsettes eller nettet tråles for gode tilbud for å utstyre båt og bruk, forklarer Bjerrang. Også mer urbane artister og musikere tilbys et spesialkomponert nettsted. Plus47.com skal bli en møteplass for kjente og ukjente musikere. Og når de fancy trenger klær eller markedsføring, er det bare å klikke videre til houseofsingles.com eller king.no, sier Bjerrang som er ute for å hygge seg. Finansieringen er allerede på plass.

Saken fortsetter under annonsen

- Mange penger i fiskerinæringen, vet du. Men det er krevende å få lønnsomhet i start ups, sier han.

Nedturen i bransjen har altså ikke rammet alle like hardt. Det finnes fremdeles penger til gode prosjekter. Einar Breen har heller ikke hatt problemer med å få inn penger til selskapet Adaptive Media.

- Vi har hentet inn seks millioner kroner, og ti ansatte er i full sving med å ferdigutvikle og selge ny programvare. Produktet skal gjøre det lettere for bedrifter å kommunisere på flere ulike kanaler samtidig, forklarer Breen som ikke har opplevd problemer med avsetningen.

- Det er ikke tøffere å selge gode produkter til kunder i den gamle økonomien nå enn det var tidligere. De tradisjonelle bedriftene er fremdeles villige til å kjøpe nye produkter med nytteverdi, sier Breen.

JAKTEN PÅ KOLLEGER

Flere av mennene som mingler forteller om dot.com-konkurser, verdiløse opsjoner og oppsigelser. Men de fleste klarer seg for det finnes fremdeles mange ledige IT-jobber, men nå i mer tradisjonelle selskaper.

Bill M. Søbstad er en representant for dem som har gått.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg drev med e-handel i Posten før helgen, men siden mandag har jeg jobbet med logistikk i Shell, forteller Søbstad, som har sjekket ut fra Postens glossy nettbutikk Escape. Forrige uke begynte han med god, gammeldags planlegging i Norske Shell. - Omstruktureringer og oppsigelser hører til dagens orden, men de fleste får raskt ny jobb, konstaterer han.

Nå er han på First Tuesday for å treffe gamle kolleger. Han er nemlig ikke alene om å bytte jobb.

- Fallende aktivitet førte til endrede arbeidsoppgaver og 60 - 70 prosent av kollegene mine har nå byttet jobb, sier Søbstad før han mingler videre på leting etter gamle og fremtidige kolleger.

Noen kommer, noen går, men First Tuesday består, lover Bernhard Steen.

- Det er klart at nedgangen i nettbransjen har påvirket mange av medlemmene våre, men realiteten er at nettverket ikke blir mindre viktige fordi om mange møter særdeles tøffe motbakker. Vi er til for alle som driver nyskapning, og håper for all del at det ikke blir mindre av dette i Norge fremover. Dessuten tror jeg at de aller, aller fleste av medlemmene våre vil klare seg gjennom tøffe tider, avslutter Steen.

Edruelige, og dermed lavmælte, er de i alle fall nå.

------------------------------------------------------------------------
First Tuesday

Saken fortsetter under annonsen
  • First Tuesday er et treffsted for gründere som trenger penger og investorer som leter etter gode prosjekter. Samtidig er det et jobbmarked.
  • Arrangementet begynte ved at et 50-talls kontakter og venner i Internett-bransjen møttes til treff i London for tre år siden. Det utviklet seg til et fast arrangement første tirsdag hver måned. Siden spredte dette seg som en farsott over hele Europa.
  • First Tuesday arrangeres nå i 110 byer i 46 land og har 200.000 medlemmer. I Norge har First Tuesday 5000 medlemmer. Det første norske arrangementet gikk av stabelen i september 1999.
  • First Tuesday ble i fjor sommer solgt til israelske Yazam for nærmere 500 millioner kroner. I april i år kjøpte nettverket selv First Tuesday tilbake.
  • www.firsttuesday.no

------------------------------------------------------------------------
Optimistisk sponsor

Til tross for nedgangstider, kommer nye sponsorer til. GE Capital IT Solutions sponser First Tuesday fordi de tror at deres forretningsfilosofi nettopp er hva en god del av medlemmene er opptatt av.

- Det som slår meg er at FT i Oslo har samlinger på samme størrelse som metropolene New York, Paris og London. Norge har ikke tidligere hatt et forum som gjør det mulig å treffe mulige samarbeidspartnere. Jeg tror behovet for et treffsted kanskje er større nå enn noen gang tidligere. Situasjonen i flere markeder er tøffere, sier markedssjef i GE Capital IT Solutions, John Lyder.

- Er ikke dette feil tid å sponse denne typen arrangementer?

- Selv om konjunkturene i bransjen for tiden peker nedover, så føler vi at det er viktig å investere i nye kunder som vi kan være med når konjunkturen en gang snur, og kundene vokse, sier Lyder.