TIL LEIE: Idar Vollvik lar seg hyre inn til timepris eller til noe cure, no pay-basis.

Til leie

Publisert: 20. februar 2009 kl 13.51
Oppdatert: 23. februar 2009 kl 22.35

Vollvik tapte det mesteparten av formuen sin på børsen i månedene etter at han solgt Chess. Nå kan du leie ham inn til timepris eller på no cure, no pay basis, skriver Økonomisk Rapport.

Branding er Vollviks spesialitet. Han sier han kan bidra med inspirasjon, motivasjon, energi og kreativitet innenfor PR og kommunikasjon. Og hvordan du brander en organisasjon og jobber med samarbeidspartnere.

Det var disse egenskapene som gjorde Vollvik til milliardær på rekordraske to år. Det gjorde han så godt at han ble beskyldt for å ha utnyttet media.

Irritert

Den nesten alltid blide Vollvik blir intens i stemmen når han snakker om påstanden om at han skal ha hevdet at media var nyttige idioter for ham.

-Jeg gir bangen i mye usant som sies om meg, men dette irriterer meg. Det gir feil bilde å påstå at jeg utnyttet media, men jeg har gitt opp å få frem et korrekt bilde av meg, sier mannen som brakte konsernsjef Svein Johnsen i Chess i harnisk over et planlagt PR-stunt. Vollvik ville kjøpe luksusbilen Koenigsegg CCR, verdens raskeste serieproduserte bil.

Konsernsjef Johnsen mente at PR-stuntet ville være jevngodt med selvmord for Chess. Mannen som eide billigselskapet Chess, folkets mobilselskap, skulle nå markere seg med en penisforlenger som oste av egoisme, materialisme, overklasse og nedbryting av ozonlaget. Konsernsjefen var sikker på at det ville utløse negative holdninger til Chess, men Vollvik tok som kjent sjansen.

Saken fortsetter under annonsen

Denne interne uenigheten røpes i boken Idar Vollvik om PR, skrevet av hans tidligere PR-rådgiver Trond Albert Skjelbred og Trond Blindheim - og er sitatsikret av Vollvik.

Stuntet bidro sterkt til at Chess ble milliardbutikk.

Vollvik var stadig i disputt med ledergruppen sin om medieutspillene, ifølge boken.
- Typisk Idar å utfordre etablerte sannheter. Hvis han får beskjed om at han ikke må gjøre ting, så gjør han nettopp det. Det ligger i naturen hans, sier Skjelbred.

Han mener at Idar Vollvik har blitt klokere og flinkere til å trekke veksler på erfaringene sine. Men han er en gambler av natur.

Økonomisk selvmord?

Skjelbred sier at det først var etter innkjøpet av luksusbilen at Vollvik og Chess ble kjent i Norge.
- Vollviks kjøp av bilen hadde et element av gambling i seg, selv om han ikke følte det slik selv. Vi visste vi at en del mennesker ville bli provosert. Spørsmålet var om en slik bil også ville utløse negative holdninger til Chess, sier han.

Skjelbred sier at Vollviks beslutning om å kjøpe bilen var basert på hans egen magefølelse. Folk er ikke interessert i reklame for tellerskritt og summetoner. Flotte biler vil de derimot se, tenkte Vollvik, ifølge Skjelbred.

Saken fortsetter under annonsen

I boken Idar Vollvik om PR uttaler Vollvik at han så oppsiden ved den kultstatusen bilkjøpet kunne gi. Skjelbred forteller at han som PR-rådgiver gjorde en rekke vurderinger av om dette kjøpet kunne gjøre Vollvik uspiselig for folket.

- Tele2 brukte 100 millioner kroner på markedsføring i 2004. Chess brukte fem millioner. Gitt at pengene ble brukt til å få ut budskapet om at selskapene tilbyr billige tellerskritt, og at de begge har klart dette, har Idar Vollvik 95 millioner kroner å kjøpe biler og båter for, sier Trond Blindheim, som er rektor ved Oslo Markedshøyskole.