Tenåringer med lederportal
De to Asker-guttene Lars Martinsen og Einar Stenseng har tatt steget ut i yrkeslivet ved å skape sin egen arbeidsplass. Webgründerne lanserte nylig nisjeportalen Lederportalen.no, en portal med norske kvinnelige og mannlige næringslivsledere som målgruppe. Og selv om de to 19-åringene ikke har rukket å få noen ledererfaring selv ennå, har de fått med seg anerkjente konsulenter, advokater, forskere og forfattere på laget. Det nye nettstedet inneholder blant annet artikler med ulike temaer, en internettguide, et linksortiment til aviser og børskurser og mulighet til å debattere.
Da de to klassekameratene avsluttet Nesbru videregående skole i fjor vår, var de ikke i tvil. De ville ikke studere videre eller ta seg et friår som mange av klassevennene. Det siste halve året hadde de gått med planer om å etablere sitt eget medieselskap. Og da de andre ungdommene startet på sin sommerferie, hadde Martinsen og Stenseng blitt eierne av medieselskapet Cegron. Samtidig tok de oppdrag fra konsulentselskaper som ønsket at de skulle designe hjemmesider for dem. Utover høsten i fjor begynte de med utformingen og planleggingen av lederportalen. Og midt i januar i år lanserte de den helt uten hjelp og kapital utenfra.
ARBEIDET ER UTDANNING
Å bli rike, er ikke drivkraften til de to 19-åringene.
- Å skape noe selv. Det er det som er moro. I årevis har vi hatt lyst til å drive vårt eget selskap. På denne måten føler vi at vi får noe igjen for alt det arbeidet vi legger ned, og så kan vi forme vår egen arbeidsdag, sier Lars Martinsen. Begge guttene føler at de det siste halve året har lært mer enn de gjorde i løpet av tre år på videregående skole. For de to er det viktig å utvikle seg. Og de ser på arbeidet med nettportalen som en slags utdanning. For å få portalen til å gå rundt, må de være journalister, selgere, markedsførere og designere.
Foreløpig lever de av pengene de tjente da de designet websider for selskaper i fjor sommer. Men på sikt tror de at det er mulig å leve av annonseinntekter på Lederportalen.no og av å formidle seminar og kurs for ledere.
- Vår styrke er at vi gjør alt selv. Hadde vi måttet leie inn designere, journalister og reklamebyrå for å få lansert portalen, så hadde pengene rullet ut i rask fart. Det hadde vi ikke hatt råd til, sier Lars Martinsen.
- Hva har vært den største utfordringen?
- Å komme i gang og å få med kjente bidragsytere som kan skrive for oss. Det er blitt mange telefoner og brev, sier Stenseng.
På lista over gjesteskribenter finner vi blant annet lederutvikler og rådgiver Randi B. Noyes, spesialist på rekruttering Pål-Espen Tørisen som driver Get-a-head.com og kremjobb.no, konserndirektør for informasjon og samfunnskontakt i Manpower Truls Frogner og principal i Cap Gemini Ernst & Young Anne Grethe Solberg.
- Er det noen av bidragsyterne som har reagert på at dere er unge?
- He-he, sier Einar Stenseng. - Vårt inntrykk er at de fleste synes at det er moro å være med fordi dette er noe nytt. Og når de skjønner at portalen er et godt og seriøst produkt, så bryr de seg ikke så mye om at vi er «bare» 19 år, sier han.
VIL IKKE SELGE PORTALBABYEN
Målet med portalen er at alle ledere, fra avdelingsledere til toppledere, skal ha utbytte av å bruke den. Lederne skal kunne debattere ulike temaer og få oversikt over hva som rører seg i markedet av kurs, konferanser og seminarer for sin yrkesgruppe.
- Vårt mål er jo å bli den ledende startsiden for ledere, et anerkjent samlingspunkt for alt som ledere er interessert i, sier Martinsen. Ingen av de to er interessert i å selge «babyen» sin eller få med flere investorer på laget - foreløpig.
De to portalgründerne har erfaring med å starte opp for seg selv: Allerede på ungdomsskolen startet de to sin egen avis, Asker Lokalblad. Avisa skrev de selv, annonsører fikk de ved å banke på dørene til lokale firmaer, og så solgte de avisa på dørene i Asker for 20 kroner stykket. Kremmerne hadde regnet ut at de kunne tjene like mye på å skrive og distribuere sin egen avis som jevnaldrende tjente på å gå med avisen. Resultatet var at de tjente mer enn avisbudene.
Det har gått med mye tid til oppstarten av Lederportalen.no. På hjemmekontoret i Asker har det denne vinteren vært jobbet langt mer enn normalarbeidsdager.
- Men arbeidsinnsatsen er ingenting i forhold til hva vi har lært. Vi føler at dette er mer fornuftig å gjøre enn mye annet akkurat nå, sier de nesten i kor.