Tema Juss: Norges skandinaviske advokatfirma
Firmaet teller over 200 advokater. Den norske delen startet med etableringen av advokatfirmaet Stabell i 1993. Det norske firmaet Stabell gikk senere i et kompaniskap med svenske Lindh. De to fant frem til danske Horten i 2000. Den svenske og danske grenen teller rundt 200 advokater, mens den norske delen har 62 advokater, og vil bli mye større.
- Vi skal bli et av landets fem ledende advokatfirmaer i løpet av tre til fem år, sier styreformann og partner Espen Moe.
ORGANISERING
Den skandinaviske advokatbedriften er organisert som et EEIG (European Economic Interest Group), som er en lovlig måte å organisere advokatfirmaer på. Hovedregelen er at man ikke kan eie en del av et firma i Norge dersom man ikke er partner, men EEIG er en måte å formalisere samarbeidet på hvis man betrakter seg som ett firma. To representanter fra hvert land danner styret i EEIG-et.
Overbygningen EEIG er en relativt løs organisasjonsform. EEIG-et er regulert gjennom avtaler mellom tre selvstendige, nasjonale advokatfirmaer. Det driver en rekke felles aktiviteter, som markedsføring og en del administrative funksjoner, men det rokker ikke ved at de nasjonale firmaene er selvstendige juridiske og økonomiske enheter. Inntekter tjent av de norske advokatene beholdes i det norske firmaet, men EEIG-et opererer som en enhet over kunder. Hvis du er kunde hos selskapet i Norge, vil det naturlig gi deg juridisk bistand for aktiviteter i Sverige og Danmark også.
Firmaet er i ferd med å arbeide frem en incentivordning, som sikrer en bonus for formidling av oppdrag til et av de to andre landene. Det er slik at et oppdrag som gjelder svensk eller dansk lov må utføres av en advokat som kan dette, det vil si en svensk eller dansk advokat. Kundens fordel er at han bare behøver å kontakte sin norske advokatforbindelse.
NATURLIGE KUNDER
Lindh Stabell Horten ser som sine naturlige kunder selskap som betrakter Skandinavia som hjemmemarked.
- Drømmekunden har de samme trekkene som SAS. Beslutningene tas i Skandinavia, og virksomheten skjer fra Skandinavia, sier Moe.
Markedsføringsdirektør Nils-Roe Fjørtoft har foretatt en undersøkelse blant firmaets 100 største kunder (målt etter kundenes omsetning) som viser at advokatfirmaet har vekstpotensial hos 30 prosent av kundene ene og alene på grunn av kundenes virksomhet i Sverige og Danmark. Moe poengterer at man internasjonalt har en tendens til å betrakte Skandinavia eller Norden som ett område, og at Lindh Stabell Horten tas med i betraktning fordi dette er det eneste selskapet som har fullservice virksomhet (dvs. dekker alle rettsområder) i hele Skandinavia. En typisk ønskverdig kunde er en bedrift som skal etablere seg i flere av de nordiske land og som for eksempel skal etablere incentivsordninger for de ansatte eller optimalisere skatteregnskapet. Alternativet til Lind Stabell Horten er å forholde seg til ulike advokatfirmaer i de forskjellige landene, og som igjen må samarbeide seg imellom.
De tre firmaene er likt oppbygget i den forstand at de har samme kompetansemessige avdelingsinndeling. Internasjonaliseringen var de tre samarbeidende selskapenes svar på konsentrasjonen i advokatbransjen. De valgte å dra stordriftsfordeler gjennom internasjonalt samarbeid.
AMBISJONER
- Jeg er trygg på at andre advokatfirmaer kommer til gjøre det samme, sier Moe.
Han tilføyer at de har ytterligere ambisjoner om vekst.
- Vi er blitt et skandinavisk selskap, nå vil vi bli en internasjonal bedrift, sier han.
Dette arbeidet vil skje gjennom DLA Group, som i dag er en internasjonal allianse bestående av bedrifter i 14 land, og hvor det britiske advokatfirmaet DLA er motor. Her er målet å integrere seg tettere. Moe tilføyer at den norske biten også skal utvikles videre, gjennom organisk vekst eller ved sammenslåinger.