Tema IT-strategi: Orkla med nøktern IT-strategi

Publisert: 17. mars 2004 kl 14.23
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Orkla er et av Norges største børsnoterte selskaper, og det er Nordens største leverandør til dagligvarehandelen. Selskapet har rundt 43.000 ansatte og hadde i 2003 en omsetning på 43 milliarder kroner. Virksomheten er svært variert, her produseres alt fra pizza til kjemikalier og aviser. Således er det også svært forskjellige IT-behov de enkelte enhetene har.

- Generelt kan jeg si at vår IT-strategi er preget av nøkternhet, sier IT-prosjektleder Morten Bjørklund. Han viser til den forrige IT-bølgen, da de fleste selskaper hev seg på og bestilte IT-tjenester over en lav sko. Også Orkla hadde planer klare for store investeringer, men bremset opp i tide.

- Heldigvis gjorde vi grundige undersøkelser i forhold til hva vi egentlig hadde behov for, og vi fant at det var mye luft i de forskjellige forslagene som kom opp. Vi var nøkterne da vi satset på en IT-strategi, og det er vi fortsatt, sier han. Nøkkelordene for strategien er mulige synergier, "best practice" og sikkerhet.

I alle enhetene bruker Orkla IT-baserte løsninger som kontorstøtte. Selskapet er avhengig av et omfattende logistikksystem, det er også avhengig av sikre systemer rundt kjøp og salg av sine tjenester. Orkla har satset på forskjellige løsninger for CRM (Customer Relations Management).

- De løsningene vi har valgt gjør blant annet at vi umiddelbart kan søke på kundens kredibilitet, eller andre data som er relevante for oss, sier prosjektlederen.

AVISEN PÅ E-POST

Da norske Orkla kjøpte det danske avishuset Berlingske Officin, igangsatte det omfattende effektiviseringstiltak og en radikal omlegging av driften. I dag kan du blant annet abonnere på en av avisene deres via e-post og Internett. Der får du hele avisen og ikke bare kortere saker og sammendrag, slik vi er vant til.

Saken fortsetter under annonsen

- Her er danskene i forkant. Forsøket har gitt gode resultater, og det er en utvikling vi snuser på. Kanskje vi på sikt kan gjøre noe liknende i Norge, sier Bjørklund. Orkla eier rundt en tredel av norske aviser, og har dermed gode muligheter til å prøve ut liknende forsøk her til lands.

Danskene er for øvrig ikke alene om å tilby hele avisabonnement via e-post, det gjøres nå flere steder rundt i Europa og i USA.

DESENTRALISERT

Orklakonsernet har ikke satset på å bygge opp et sentralt IT-senter med en stab som dekker hele driften. De forskjellige Orkla-enhetene har i stedet bygget opp sine egne IT-sentre, i tillegg til at hovedkontoret på Skøyen i Oslo har sin egen IT-stab. Like fullt satses det mye på å gjøre nytte av synergieffekter og en mest mulig effektiv bruk av systemene. Totalt 274 ansatte arbeider med IT- drift i Orkla.

- Det viktigste for oss i IT-ledelsen er å få avdelingene til best mulig å synliggjøre det de har bruk for IT til, for oss blir det viktig å foreslå de beste løsningene for å oppnå dette, sier han.

En eneste IT-tjeneste er satt ut til et eksternt selskap. Dataselskapet Egroup er ansvarlig for utvikling og drift av Orklas Intranett og Internettsystemer. Dette skyldes at tjenesten er så vidt spesiell at den hadde lite med den øvrige datadriften å gjøre.

Orkla har for lengst blitt et globalt selskap, med virksomhet i en rekke land. Det innebærer på mange måter at virksomheten må være relativt åpen, og at en rekke mennesker har tilgang til deler av systemene.

Saken fortsetter under annonsen

- Sårbarheten og trusselbildet i forhold til innsyn forandrer seg etter hvert som du gir flere og flere tilgang til det du driver med. For hvert land Orkla går inn i øker sårbarheten. Behovet for sikkerhet øker i takt med dette, sier prosjektlederen. Han vil ikke peke ut noe spesielt land eller område som spesielt sårbart eller vanskelig med hensyn til sikkerhet.

For å sikre seg best mulig har Orkla satt i gang et eget sikkerhetsprosjekt i forhold til informasjonssystemene for hele Orkla. Her er alle med, på tvers av avdelingene.