Tema IT-strategi: Nøktern IT-strategi hos de største
Som en av verdens største produsenter og nettoselgere av råolje og en virksomhet spredt rundt i 25 land, har Statoil omfattende datasystemer i sin organisasjon. Enorme mengder med forretningskritisk informasjon lagres i deres systemer, samtidig som et omfattende antall ansatte bruker systemene.
Statoils datasystemer er bygget opp på en slik måte at driften er mest mulig standardisert og sentralisert, med en stab av egne IT-eksperter. - På den måten blir driften mest mulig sikker og kostnadseffektiv, sier IKT-direktør Ole A. Jørgensen.
STANDARDISERINGSSTRATEGI
Den langsiktige IT-strategien til det norske oljeselskapet går ut på å anskaffe mest mulig standardisert utstyr og løsninger. På den måten kan stordriftsfordeler utnyttes fullt ut ved innkjøp og med tanke på felles arbeidsprosesser.
En stor, intern IT-avdeling er ansvarlig for IT-systemene og driften av dem. Med så store systemer gjør Statoil avtaler med de fleste av de store dataleverandørene. IT-avdelingen baserer seg stort sett ikke på å utvikle løsninger selv, løsninger og systemutvikling er tjenester som kjøpes utenfra.
Det norske oljeselskapet har virksomhet i flere land hvor det er utfordringer når det gjelder den forretningsmessige etikken. Konsernet følger nøye myndighetenes vurderinger av risikobildet til det enkelte land det opererer i.
- Vi foretar kontinuerlige oppdateringer av trusselbildet, og vi foretar nødvendige aksjoner fortløpende, sier Jørgensen.
Statoil har til nå ikke satt ut deler av IT-driften til lavkostland som India. Dette gjøres i stadig større grad av store, internasjonale selskaper, ikke minst av amerikanske selskaper.
- Vår interne IT-avdeling kjøper tjenester i markedet, og vi har kontinuerlig fokus på kvalitet og pris, sier Jørgensen. Dette kan innebære at enkelte innkjøp kan komme fra lavkostland, legger han til.
Statoil bruker rundt en milliard kroner årlig til drift og forvaltning av sine datasystemer. Mens mange selskaper hev seg på IT- innkjøpsbølgen ved forrige IT-opptur, mener Jørgensen at Statoil hele tiden har vært nøkterne med sine IT-investeringer.
- Vi har aldri kastet oss på noen bølge, vi oppgraderer utstyr og programvare fortløpende, basert på nøye forretningsmessige vurderinger når vi kjøper inn nytt. Vårt perspektiv er at datatjenestene skal passe inn i verdikjeden, sier IKT- direktøren.
IKT-direktøren ser klare effektiviseringsgevinster som følge av riktig bruk av IT.
- Vi følger hele tiden opp driften med tanke på hva slags gevinster som kan hentes ut. Med en så stor organisasjon er det mange muligheter til synergieffekter.
Fokus for oljeselskapets IT-investeringer i år er dokument- og informasjonshåndtering. Dette er et fokus selskapet deler med mange andre; hvordan skal den enorme datamengden som samles inn håndteres og lagres på en best mulig måte? Hvordan skal informasjonen best mulig utnyttes? Dette er spørsmål som også står øverst på listen til de store dataselskapene som selger sine tjenester.
- For oss er dette den store oppgaven i år, og med den oppmerksomheten vi har rundt problematikken, mener jeg vi har et riktig fokus. Dette er en sentral oppgave som må løses nå, sier IKT-direktør Jørgensen.