Tema Huss: Feller
Mange blir overrasket over å oppdage at de har kjøpt seg ansvar for arbeidstakere som ikke har fått lønn, sier konkursadvokat Stein Inge Spurkland i advokatfirmaet Bull & Co.
Arbeidsmiljølovens bestemmelser om virksomhetsoverdragelse skaper problemer.
Spurkland minner om at virksomhetsbegrepet er løsrevet fra selskapsbegrepet. Man kan overta hele virksomheten eller deler av den uten å overta selskapet.
- Overtar man en aktivitet, overtar man automatisk de ansatte og ansvaret for å betale ubetalt, opparbeidet lønn og feriepenger. Dette kan skape dramatiske problemer for dem som ikke var klar over dette, sier Spurkland.
Betalingen ved å ettergi gjeld holder ofte ikke i forhold til det selskapet man kjøpte av eller selgerselskapets kreditorer hvis selgerselskapet går konkurs. Spurkland poengterer at det vil bli sett på som forfordeling av kjøper i forhold til andre kreditorer til selskapet.
Den tredje feilen er å kjøpe tingene for billig.
- Hvis bedriften kan bli insolvent og man presser prisen så langt at man gjør et godt kjøp, vil prisen kunne overprøves senere. Det vil være vanskelig for kjøper å sannsynliggjøre at han kjøpte til rett pris når boet gjøres opp ett eller to år senere, sier Spurkland.
RÅD
Han anbefaler at man i slike tilfeller sørger for å få en verdivurdering fra noen som kan saksforholdet og som ikke er inhabil. Da blir det vanskeligere å si at prisen var gal. Spurkland sier at transaksjoner kan omstøtes dersom man vet at bedriften er insolvent og at dette kan påføre andre kreditorer tap.
Advokaten anbefaler at man undersøker hvor mye virksomheten skylder ansatte før man kjøper den. Det kan være en løsning å inngå en klar avtale med selger rundt disse forpliktelsene, og om hvordan partene skal gjøre opp seg i mellom dersom kjøper får slike lønnskrav. Det vil være sikrere å vente til bedriften er konkurs fordi disse reglene ikke gjelder for et konkursbo.
Spurkland sier at det ennå ikke er avklart 100 prosent hva som kan være en virksomhetsoverdragelse.