Telenors russiske rettsmaraton fortsetter

Publisert: 25. mai 2009 kl 23.24
Oppdatert: 27. mai 2009 kl 09.56

Minoritetsaksjonæren Farimex har i flere rettsinstanser i Sibir fått medhold, og Telenor er dømt til å betale 11,6 milliarder kroner (1,7 milliarder dollar) i erstatning til de øvrige aksjonærene i VimpelCom. Ankedomstolen i Tyumen er den tredje instansen som behandler saken.

- Vi har ikke noen klar formening om hvordan domstolen vil behandle denne saken, sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor til NTB.

Ny dommer

Men selskapet tolker to hendelser i forkant av ankesaken som positive. Dommeren som har ledet domstolen i Tyumen og forberedt saken, har nå gått av. Det skjedde to dager etter at statsminister Jens Stoltenberg sist tirsdag møtte president Dmitrij Medvedev og statsminister Vladimir Putin i Moskva. I samtalene brukte Stoltenberg mye tid til å komme med innstendige oppfordringer om å unngå et tvangssalg før behandlingen i russisk rettsvesen er ferdig.

- Vi vet at dommeren går av etter mer enn 30 års tjeneste. Om dette er tilfeldig eller ikke, har vi ingen formening om, sier Melgaard.

Tvangssalg

Selskapet opplever det også som positivt at namsmannen i Moskva i slutten av forrige uke uttalte at det vil ta en god tid før Telenors aksjer i VimpelCom kan selges for å dekke boten. Russiske rettsregler åpner for å drive inn boten før neste rettsinstans har behandlet saken. Telenor gikk til rettslige skritt i Moskva for å få stanset inndrivingen, men forretningsdomstolen har to ganger utsatt å behandle saken. Nå skal den etter planen opp for forretningsdomstolen 2. juni.

Saken fortsetter under annonsen

Konfliktfylt

Telenor har hele tiden hevdet at det ikke er Farimex, men den andre storaksjonæren i VimpelCom - den russiske Alfagruppen - som står bak rettstvisten. Telenor er innstilt på å stå løpet ut for å sikre seg sine verdier.

- Vi er inne i det femte året med konflikt med Alfa-gruppen, og har sett så mange forsøk på å tilrane seg våre verdier både i VimpelCom og det ukrainske selskapet Kyivstar, at vi ser at dette er en kamp vi bare må ta, sier Melgaard.

Til høyesterett

Målet er å få brakt saken fra Sibir til høyesterett i Moskva. Selskapet håper russisk høyesterett vil kunne komme til andre konklusjoner og forkaste søksmålet.

For fem år siden vant Telenor fram i russisk høyesterett i en sak som har visse likhetstrekk med tvisten om VimpelCom-aksjene. Også den gangen var det en ubetydelig minoritetsaksjonær som vant fram i lokale domstoler.

- I Krasnodar vant minoritetsaksjonæren Makarenko fram med sitt krav om å få omgjort vedtektene i VimpelCom. Vi førte saken helt fram til høyesterett, som ga oss medhold. I tillegg slo høyesterett fast at for fremtiden skal ingen kunne saksøkes et annet sted enn der vedkommende bor, eller der et selskap er registrert, sier Melgaard.

Saken fortsetter under annonsen

Han hevder at dette er en av årsakene til at det ikke er Alfagruppen som denne gang har gått til søksmål mot Telenor

(©NTB)