Telekom-bransjen endrer ledelse

Publisert: 7. mars 2003 kl 12.17
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Med utnevnelsen av Solomon Trujillo som ny toppsjef i den franskbritiske mobiloperatøren Orange, har usikkerheten om selskapets fremtid økt. Avgjørelsen om å utnevne Trujillo førte til at både nestleder Graham Howe og økonomisjef Simon Duffy trakk seg fra Orange. Begge ble sett på som kandidater til toppjobben, selv om Howe selv benekter at han ville ha den.

Duffy hadde kun jobbet i Orange siden mai i fjor, da han kom fra toppjobben i mobildata-selskapet End2End i Danmark.

Men det er spesielt Howes avgang kan skade Orange, mener de fleste analytikere. Howe grunnla Orange sammen med Hans Snook i 1992 og valgte å fortsette selv etter at Snook trakk seg for to år siden. Selv om Snook fikk mye av æren for suksessen Orange hadde på det britiske markedet, var det også mange som mente at hans suksess skyldtes solid støtte fra Howe.

Trujillo har mange års telekom-erfaring fra USA, der han ledet tele-operatøren US West frem til dens fusjon med Qwest Corporation International i 2000. Siden 2001 har han ledet Graviton, et selskap som utvikler sensor-løsning for blant annet telemetrics-segmentet (teknologi for biler). Han hadde også vært medlem av styret i Orange, men analytikere påpeker at han har holdt en nokså lav profil i den jobben samt mangler mobil-erfaring.

At France Telecom, som eier Orange, allikevel valgte 51-årige Trujillo skyldtes at han trolig vil være mer i takt med planene til franskmennene enn Howe ville ha vært, hevder flere analytikere overfor Financial Times.

Det er uklart hva 41-årige Howe kommer til å gjøre etter at han forlater Orange. Han planlegger å fortsette i jobben de neste par månedene for å hjelpe Trujillo med overgangen.

Trujillo erstatter Jean-Francois Pontal, som pensjonerte seg i desember og overtok jobben etter Snook.

Saken fortsetter under annonsen

Orange er Europas tredje-største operatør, men leder i Storbritannia og Frankrike. Totalt omsatte Orange for 17,1 milliarder euro (rundt 128,6 milliarder kroner) i fjor. Selskapets markedsverdi er 36 milliarder euro, som faktisk er mer enn moderselskapet France Telecom, med 28 milliarder euro.

France Telecom kjøpte Orange fra Vodafone for 25,1 milliarder pund i august 2000 og slo den sammen med sin mobildivisjon.

ENDRINGER HOS ERICSSON

Forandringene hos Orange kommer samtidig som Ericsson, verdens største leverandør av telekom-infrastruktur, endrer sin toppledelse. Etter to turbulente år går Kurt Hellström av i april og blir erstattet av Carl-Henric Svanberg, som kommer fra toppjobben i låsprodusenten Assa Abloy AB. Hellström gjennomførte kraftige kostnadskutt og omfattende restrukturering, men oppnådde allikevel fortsatte store tap for den svenske tele-giganten. Totalt har Ericsson tapt 40 milliarder svenske kroner de siste to årene. I fjerde kvartal i fjor tapte Ericsson 8,3 milliarder svenske kroner, hvilket var betydelig verre enn de 3,5 milliardene den tapte i samme kvartal året før. Ericsson venter fortsatte tap i første kvartal i år.

Selv om Svanberg mangler erfaring fra telekom-bransjen mener mange analytikere at han har en stor fordel – karisma og gode kommunikasjonsevner, noe hans forgjenger manglet. Svanberg får likevel ingen lett oppgave. Ericssons infrastruktur-divisjon sliter i en tøft marked, mens mobilsamarbeidet med Sony sliter med forsinkelser og fallende markedsandeler. Totalt tjente Ericsson 13,9 milliarder dollar på infrastruktur-salg i fjor, hvilket var en nedgang på 26 prosent i forhold til 2001. Ericsson ligger fortsatt langt foran Nokia, som også så en nedgang og endte opp med 7 milliarder dollar i infrastruktur-salg.

SonyEricsson, selskapet som ble startet i oktober 2001 ved å slå sammen Ericssons og Sonys mobil-avdelinger, gikk fra en global markedsandel på 9 prosent ved starten til seks prosent i fjerde kvartal fjor. Samtidig registrerte SonyEricsson et tap på 69 millioner euro i siste kvartal, hvilket betyr at de totale tapene de siste 15 måneder ligger på 3,8 milliarder svenske kroner.

I januar erklærte Ericsson og Sony at de hver skulle sprøyte inn 150 millioner euro i SonyEricsson for å hjelpe med snuoperasjonen.

Saken fortsetter under annonsen

GENT UT AV VODAFONE

Og om et par måneder er det tid for endringer på toppnivå hos Vodafone, verdens største mobiloperatør. I juli trekker Chris Gent seg som toppsjef og overlater roret til Arun Sarin, som leder investeringsselskapet Accel-KKR Telecom i San Francisco. Sarin var en av topplederne for den amerikanske mobiloperatøren AirTouch Communications som ble kjøpt av Vodafone og har også jobbet som Vodafone-sjef for USA og Latin-Amerika frem til operatøren slo sammen sin USA-del med Bell Atlantic og GTE og opprettet Verizon Wireless i 2000. Han ledet også en kort stund InfoSpace, et Internett-selskap som slet med inntjeningen.

Gent har ledet ekspansjonen av Vodafone de siste par årene og økningen i markedsverdien fra 7,5 milliarder pund i 1997 til mer enn 75 milliarder i dag. Selv om Vodafone i dag sliter med de dårlige tidene i telekom-bransjen verden over, mener mange analytikere at Gent fortjener ros for sin strategi om å bygge opp et verdensomfattende nettverk av operatører.

Den nye Vodafone-sjefen, Sarin, er amerikansk statsborger. Dermed vil to av de største operatørene i Europa ledes av amerikanere.