Teknorakett ekspanderer ute

Publisert: 3. februar 2004 kl 11.20
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Teknologiselskapet ble startet opp så sent som i 2000, men har allerede kapret en velbeslått portefølje av kunder. Global Santa Fe, Exxon, BP, Saipem og ConocoPhillips er alle store aktører som har valgt å satse på de unike løsningene sørlendingene tilbyr.

Enkelt sagt har Sense Technology koplet sammen IT og automasjon sammen med kunnskaper om boring og produksjon av olje og gass. Det betyr at man kan sitte i et operasjonssenter på land og fjernoperere installasjoner i Nordsjøen. Når flere oppgaver kan løses på land, betyr det mindre reising ut til plattformene med de kostnadsbesparelsene dét innebærer. Og ved at folk er lettere tilgjengelig på land, kan selskapene bedre utnytte kompetansen og dermed løse problemer raskere enn tidligere. Dette betyr raskere og kvalitativt bedre beslutninger, og billigere og mer produktive olje- og gassbrønner.

- Litt flåsete sagt kan man si at alle som sitter og stirrer inn i en skjerm til sjøs, med fordel kan flyttes til land, sier Tom Fedog.

Det var han og medeier Erik Zachariasen som i 2000 startet opp selskapet. Begge hadde vært 14-15 år i Aker Maritime-selskapet Maritime Hydraulics da de så en forretningsidé innenfor bore- og brønnkontrollsystemer, og fjernoperasjonssystemer. Timingen var god. Alle felt hadde fått lagt ut en fiberoptisk kabel, samtidig som satelittkommunikasjonen begynte å komme på plass. I Norge var det kompetente miljøer både på IT- og brønnteknologi. Alt lå til rette for å kombinere, og det gjorde gründerne.

Oppdragene kom umiddelbart, men i den spede begynnelse gikk den i retning skipsfart. Den første leveransen var avanserte styresystemer til sandbåter i Singapore. Deretter ble det laget kontrollsystemer til bølgekompenserte kraner. Tilfeldigvis kom de inn i BP. Oljeselskapet hadde en overordnet strategi om mer E-drift i selskapet, og Sense Technology hadde løsningene.

BP ble det første selskapet som gjennom det fiberoptiske nettet kan følge og fjernoperere aktiviteter ute på feltene gjennom Onshore Operation Centre på Forus utenfor Stavanger. Senere har ConocoPhillips bygget et liknende senter ved sitt hovedkontor i Tananger.

- Det er et drømmeprosjekt hvor du får både kostnadsbesparelse og økt verdiskapning i form av bedre plassering av brønnen i resorvoaret, sier Fedog.

Saken fortsetter under annonsen

Han fremhever og roser SND som var inne og bidro med kapital i den tidlige fasen, samt samarbeidet med Hydralift ASA som kjøpte seg inn med 34 prosent i 2001.

VENTER MER VEKST

Nå sysselsetter selskapet rundt 40 mennesker som jobber på de to områdene bore- og brønnkontrollsystemer, og fjernoperasjonssystemer. Innenfor det førstnevnte området har veksten flatet ut på grunn av lavere leteaktivitet. Det er innen fjernoperasjon, at Sense venter mest vekst fremover, og i sommer skilte selskapet ut en datter, Sense Intellifield, som ble kapitalisert opp med 16 millioner kroner. De største eierne er Stavanger-baserte Energy Ventures, Sense Technology og Itlution AS, hvorav sistnevnte er heleid av gründerne Fedog og Zachariasen. Selskapet skal drive med utvikling av virtuelle operasjoner i sanntid.

Så langt har Sense Technology hatt en eventyrlig vekst, fra 2,4 millioner kroner i omsetning i første driftsår, til 70 millioner kroner i det tredje, hvor resultat før skatt ble på vel 9 millioner kroner.

- Vi hadde ambisiøse mål da vi startet, men ligger nok 20-30 prosent foran den femårsplanen vi har laget, sier Fedog.

Nå bærer det ut i verden. I løpet av første halvdel av 2004 planlegger selskapet å etablere et kontor i Houston. Fedog forventer at veksten blir sterk også i årene som kommer.

- I 2005 har vi doblet, kanskje tredoblet omsetningen. Det samme gjelder antall ansatte. Og så har vi etablert tre internasjonale kontorer, avslutter han.

Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen














Sense Technology as
Millioner kroner20022001
Endr.

Driftsinntekter70,611,7503 %
Driftsresultat90,19500 %
Resultat før skatt90,32900 %
Kilde: Selskapet