TDC Norge viser muskler

Publisert: 7. desember 2003 kl 12.49
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Håvard Larsen i TDC Norge er fullt klar over at selskapet han leder er en miniputt sammenlignet med Telenor.

- Det er David mot Goliat, sier han.

TDC leverer tele- og datakommunikasjonstjenester til store og mellomstore bedrifter, samt til offentlige forvaltning. Det siste halve året har selskapet, som teller rundt 160 ansatte, knyttet til seg en rekke samarbeidspartnere. Flextronics, Steria, NetCom, Carrot og BaneTele inngår alle i alliansen som skal utfordre telekjempen Telenors dominans.

Larsen legger ikke skjul på at utfordrerne har en vanskelig oppgave foran seg.

- Selvfølgelig, men vi kan ikke gi opp av den grunn, smiler han.

EUROPEISK PROFIL

TDC kjøpte seg inn i ElTele Øst høsten 1999, og har helt siden den spede start slitt økonomisk her i landet.

Saken fortsetter under annonsen

Omsetningen steg i fjor med 29 prosent til 443 millioner kroner, men bunnlinjen fulgte ikke med. Resultatet før skatt ble på minus 245 millioner kroner.

Utsiktene for inneværende år er heller ikke noe å slå i bordet med.

- Omsetningen vil gå noe opp, men det blir minus i år også, sier Larsen.

Selskapet har det siste året jobbet knallhardt med å redusere kostnadene. Staben har blitt kraftig slanket. Omsetningen per ansatt har gått fra 1,6 millioner til mellom 2,4 og 2,6 millioner kroner.

Larsen vil imidlertid ikke si om flere må gå fra selskapet.

- Alt jeg kan si er at vi ikke er helt ferdige med restruktureringsfasen. Det er aldri lett å si opp folk, men det har vært helt nødvendig, sier han.

TDC Norge er et heleid datterselskap av Tele Danmark Communication (TDC). Det danske konsernet har virksomhet i flere europeiske land, deriblant Sverige, Tyskland, Sveits, Litauen og Østerrike. Larsen er sjef både for den norske og den svenske avdelingen.

Saken fortsetter under annonsen

Han mener det er en stor styrke å ha den danske telekjempen i ryggen.

- Eieren vår har en ren europeisk profil. 54 prosent av totalomsetningen gjøres utenfor Danmark. Dermed er TDC mye mindre avhengig av hjemmemarkedet enn Telenor. Og som nordisk aktør kan vi adressere store kunder, forklarer Larsen, som i Norge har blant annet Hafslund, Oslo Kommune, Securitas, Aker Kværner og Orkla i kundeporteføljen.

EN BRANSJE I ENDRING

Håvard Larsen tok over sjefstolen i TDC i november for ett år siden. Han kom til TDC fra stillingen som administrerende direktør i Compaq Computer Norway. Larsen tror telekombransjen står overfor store endringer.

- Det vil skje en kannibalisering, men når og mellom hvilke aktører, vet jeg ikke. Jeg tror også databransjen og telekombransjen vil smelte sammen. I løpet av de neste 3 til 5 årene vil vi få en felles IKT-bransje. Men databransjen er mye mer forberedt enn oss på dette. Derfor satser TDC i stadig sterkere grad på datakommunikasjon, sier Larsen.

TDC Norge har spesialisert seg innen virtuelle private nett, bredbåndsaksess, voice over IP (telefon over Internett) og intelligente nettjenester.

- Voice over IP vil etter hvert føre til at de store inntekstkildene fra fasttelefoni vil falle bort. Men det vil nok ta lang tid før fasttelefoni blir helt borte. Vi mennesker er vanedyr, og er trege med å ta i bruk nye ting, sier Håvard Larsen.

Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen






















TDC Norge
Millioner kroner20022001
Endring

Driftsinntekter443,2343,229,10 %
Driftsresultat-215-155-38,70 %
Resultat før skatt-245-182,3-34,40 %
Kilde: Selskapet