Tar ansvar

Publisert: 26. juni 2002 kl 11.55
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Med alle de inkompetente mennene som sitter i norske styrer, kan økt kvinneandel bare bety én ting; «upside», sa tidligere konsernsjef i Orkla Jens P. Heyerdahl d.y nylig.

Flere norske toppledere påpeker at deres plutselige trang til å rekruttere kvinner er et bidrag for å hindre at loven om kjønnskvotering i styrene blir noe av. Men foreløpig er det høyst usikkert om «Gabrielsen-effekten» er så stor at man kan skrinlegge planene om kvotering fra 2005 selv om blant annet Elkem, ProSafe, Merkantildata og Norske Skog har rekruttert kvinner inn i sitt styre ved vårens generalforsamling. Blant annet er Storebrand-direktør Grete Faremo et nytt aksjonærvalgt styremedlem i Elkem og konserndirektør i DnB Gisele Marchand har fått plass i styret til Norske Skog.

TAR ANSVAR

For første gang slipper Une Amundsen i SuperOffice til en kvinne i sitt styre. Jorunn Dahle Lydersen (38) takket ja til styrevervet midt i fødselspermisjonen. Konsernsjef, styreformann og storaksjonær Une Amundsen i det børsnoterte programvareselskapet SuperOffice skapte rabalder da han kommenterte regjeringens forslag om kvinnekvotering i styrer i mars.

Amundsen karakteriserte kjønnskvotering i styrer som «fullstendig meningsløst» og «tragisk». Hans uttalelser om at det var håpløst å finne kompetente kvinner, falt heller ikke i god jord. Nå innrømmer Amundsen at han er mer bevisst på dette spørsmålet nå i og med at han og SuperOffice ble så kraftig profilert mens debatten pågikk.

- «Trusselen» fra regjeringen hadde ingen betydning. Men etter alt som skjedde begynte jeg å tenke og lete litt mer. Så jeg tar ansvar, sier Amundsen. - For øvrig har jeg alltid hatt åpne øyne for kvinner både i ledelse og i styrer, men jeg opprettholder hva jeg tidligere har sagt om at de må også selv være flinkere til å profilere seg selv.

KVINNERUSH

Saken fortsetter under annonsen

Vi ser så smått en tendens til at eldre, mannlige styremedlemmer blir byttet ut med yngre kvinner i flere norske styrer. Leder i valgkomiteen i Statoil, NHO-president Jens Ulltveit-Moe, har funnet frem til tre nye fjes som han foreslår innvalgt i styret. Samtlige er kvinner. Ulltveit-Moe har tidligere foreslått Leif Terje Løddesøl som ny styreleder i Statoil, og nylig trakk han flere nye navn opp av hatten. Forslaget viser at også han er lydhør overfor signalene fra politikerne. Tidligere i vår har NHO-presidenten oppfordret sine medlemmer til å velge flere kvinner inn i bedriftenes styrer. Presidenten sendte et brev til alle konsernsjefer, administrerende direktører og styreledere i bedriftene.

«Bedriftene må selv sette dagsorden, også i disse spørsmål. Jeg tror det i hovedsak er et spørsmål om økt bevissthet og vilje til å bruke ekstra krefter på å finne frem til aktuelle kandidater. Jeg håper og regner med at dere tar utfordringen,» heter det i brevet. Nå tar han utfordringen selv:

Mest kjent i oljemiljøet er amerikanske Maurey Devine, som var sjef i Mobil Norge før sammenslåingen med Esso. Devine er i dag Fellow ved Harvard University, Belford Center for Science and International Affairs. Kvinne nummer to på lista til NHO-lederen er Grace Skaugen. Skaugen har bred erfaring fra finansmiljøet gjennom sin stilling som finansdirektør i meglerhuset Orkla Enskilda Securities. Kvinne nummer tre er petroleumsingeniør Eli Sætersmoen. Hun har erfaring fra Norsk Hydro og konsulentselskapet McKinsey og har vært fungerende styreleder i Statens nærings- og distriktsutviklingsfond. Sætersmoen jobber i dag som finansdirektør i Selvaag-gruppen.

Finansmann og styreleder Riulf Rustad henter fire kvinner til styrene i Merkantildata og it-selskapet Hands der han er styreleder.

- Dette er mitt bidrag for å hindre at loven om kjønnskvotering i styrene blir noe av, sier Rustad til Dagens Næringsliv. Han har gått utenfor egne sirkler, og har funnet fire høyt kvalifiserte kvinner til styrene i Merkantildata og it-konsulentselskapet Hands.

De fire kvinnene, som skal velges på generalforsamlinger i mai, er mellom 35 til 44 år. I Merkantildata har han styrket styret med norske Cathrine Foss Stene (37) som jobber i SAS-ledelsen i Stockholm med ledelsesutvikling og Marianne E. Johnsen (39), datter av tidligere Statoil-sjef Arve Johnsen. Selv er Rustad en sterk motstander av en kvoteringslov. Men han er enig i at norske styrer kan bli bedre, blant annet ved å få inn flere kvinner.

I it-konsulentselskapet Hands ble to menn byttet ut med Christel Borge (35) og Siri Beate Hatlen (45). Borge har vært konsulent i Schibsted og direktør i Cell Network. Hun er selvstendig rådgiver og styremedlem i SND Invest. Siri Beate Hatlen er selvstendig næringsdrivende og styreleder i det regionale helseforetaket Helse Øst. Som styreleder i Helse Øst har hun jobbet mye med å få på plass styrer i 16 helseforetak i helseregionen og har oppnådd 40 prosent kvinneandel.

Saken fortsetter under annonsen

It-selskapet E-Line Group fikk inn ei kvinne i styret ved siste generalforsamling. Berit Svendsen (39), konserndirektør for teknologi i Telenor, er fra før styremedlem i flere Telenor-selskaper.

KVINNELISTE

Konserndirektør Jarl Veggan i DnB kan ikke skryte av at selskapet har hentet inn flere kvinner til styrene i DnB Holding, Vital eller DnB i vår fordi det ikke har vært avholdt valg. Men kvinneandelen rundt styrebordet til samtlige tre er tett oppunder 30 prosent.

- Det er et uttrykt mål at vi skal høyere opp. Men på grunn av den planlagte fusjonen med Storebrand, kommer det ikke til å skje noen nye valg før om tidligst noen måneder, sier Veggan. DnB har etablert en intern «kvinneliste» med oversikt over potensielle kvinnelige kandidater til lederstillinger og deres kompetanse. Selskapet er i ferd med å innføre et mentorprogram for kvinner.

- Disse tiltakene skal bidra til at vi får flere kvinner opp og frem i ledende stillinger. Vi må synliggjøre kompetente kvinner for dem som velger ledere, sier Veggan.

Han sier at DnB har arbeidet med disse spørsmålene uavhengig av regjeringens forslag, men at næringsministerens utgangspunkt er sammenfallende med deres tanker om at flere kvinner må inn, også på ledernivå. I dag er nær 25 prosent av banksjefene og de assisterende banksjefene i DnB kvinner.