Taper penger når prisen stiger

Publisert: 17. februar 2003 kl 15.02
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

Noen tror kanskje at når strømprisene går opp er det bare forbrukerne som taper penger. Slik er det ikke. Den nordiske kraftbørsen Nord Pool taper faktisk også penger når magasinene er tomme, regnet uteblir og kulden setter inn. Nord Pool tjener penger på det omsatte volumet, ikke prisene, og volumet synker når prisene stiger. Men det ser fortsatt lyst ut for børsen. 32 prosent av all kraft som omsettes i Norden selges over Nord Pool, og spotprisen er referanseprisen i hele Norden.

- I 2002 ble det handlet og clearet kontrakter for en verdi av 500 milliarder kroner her på Nord Pool, og av dette er omsetningen av den fysiske kraften bare en liten del. Det er den finansielle biten, altså omsetningen av derivater og clearingen som utgjør det største volumet for oss, sier Lien. Clearing er når Nord Pool går som motpart i handlene og dermed sikrer holdbarheten i avtalene. Dette gjør de også for handler som foregår utenom børsen.

Omsetningen av selve kraften, den som har opptatt oss i pressen og alle forbrukerne så mye den siste tiden, utgjør bare 370 av totalt 3200 terrawatt-timer (1 terrawatt = 1 milliard KW) som er handlet og clearet via Nord Pool i løpet 2002.

UTFORDRING

Det sterke fokuset på strømprisene spesielt det siste kvartalet har også vært en av de største utfordringen til Nord Pool i året som har gått. Mange politikere har uttalt at vi nå må få et tak på strømprisene. Det mener Lien er svært uheldig.

- Det må være tillit til at prisdannelsen skjer som følge av fri konkurranse. Det er viktig at tilgangen til informasjon er lik og at markedet er så forutsigbart som mulig. Dersom man nå bryter inn vil det ødelegge tilliten til markedet og det vil få store konsekvenser, sier Lien. Han mener at det ikke er markedet som har feilet når vi nå har høye strømpriser.

- Nå har vi sett det som er vanlig i markedet når prisene går opp. Det har vært reduksjon i forbruk og tilbudet øker fra kraftleverandørene, blant annet ved av at de produserer med full kapasitet og at de tar i bruk eldre nedlagte kraftanlegg. Det er dette som er hele tanken bak markedet. Når det skjer endringer, endres aktørenes oppførsel. Det at høye strømpriser er et problem for enkelte er en konsekvens som i høyeste grad er alvorlig, og jeg mener, som mange politikere, at dette må løses med sosialpolitiske virkemidler, sier Lien.

Saken fortsetter under annonsen

Tror du at det vil komme makspriser på kraften til forbrukerne?

- Nei. Jeg tror politikerne er for kloke til å foreta politiske inngrep i prisfastsettelsen, forteller Lien.

For de ansatte i Nord Pool har den største utfordringen vært å sikre et funksjonelt marked mens det har vært så kraftige prisøkninger. Lien mener selv at de har klart å takle situasjonen tilfredsstillende.

FREMTIDEN

Det er nok av utfordringer også i året som kommer.

- De neste utfordringene våre blir å sikre den posisjonen vi har i Norden. Det er et stort marked og det gjelder å bli så effektiv som mulig. Men vi ser også ut til Europa. Det gjelder å være godt posisjonert når tiden blir moden der ute. Vi har allerede sikret oss posisjoner i blant annet Tyskland og Frankrike, sier Lien.

Han mener at det nå er viktig at vi klarer å skape noe av den kunnskapen vi har opparbeidet oss etter å ha vært tidlig ute med liberaliseringen av kraftmarkedet.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi må bygge oss videre opp, og opprettholde miljøet. Vi har et sterkt kluster rundt kraft, og det er viktig ikke å sovne på laurbærene. Det er trist dersom vi ikke klarer å ta steget ut, hvis dristigheten og dermed kompetansen forsvinner, sier han.

Hva med konsolidering i Norge? Det er tatt til orde med en sammenslåing mellom Nord Pool, Oslo Børs og VPS…

- Det er vel noe pressen har skapt selv. Fra Nord Pools side tror jeg ikke dette er aktuelt nå. Vi må også huske at vi er en nordisk børs, og vi yter tjenester til hele Norden. Når det er sagt er det interessant å se på mulighetene ved samarbeid og allianser. I denne bransjen kan det være store stordriftsfordeler, og dersom man klarer å finne synergier som er store nok er det absolutt interessant. Det ser man jo også ute i Europa der stadig flere børser konsoliderer, sier Lien.