Svakere vekst i Kina

Publisert: 16. april 2009 kl 13.27
Oppdatert: 17. april 2009 kl 14.08

Veksten i fjerde kvartal i fjor var på 6,8 prosent, og den økonomiske veksten for hele 2008 var offisielt på 9 prosent, etter en lang periode der veksten også har vært oppe i tosifrede tall. Økonomer hadde på forhånd spådd at tallet for første kvartal ville bli 6,3 prosent.

Lyspunktet er at industriproduksjonen angivelig er i ferd med å ta seg opp igjen. I mars var veksten på 8,3 prosent, ifølge de framlagte tallene, mens veksten i årets to første måneder var på rekordlave 3,8 prosent.

- Alt i alt viser den nasjonale økonomien noen positive tendenser. Dette er bedre tall enn vi forventet, men faren for nedgang er ikke over, sier Li Xiaochao, talsmann for Kinas offisielle statistikkbyrå.

Mange eksperter setter store spørsmålstegn ved tallene som presenteres av myndighetene. Ofte har lavere myndigheter og statseide bedrifter egeninteresse av å rapportere tall som ligger tett opp til eller er høyere enn dem myndighetene har satt som mål. Det er også registrert betydelige motsetninger mellom de helhetlige tall som legges fram og enkelttall fra forskjellige sektorer.

I motsetning til torsdagens rapport om en vekst i industriproduksjonen i mars, står for eksempel tall fra Shanghai Securities News om at nedgangen i Kinas energiforbruk akselererte de ti første dagene i april. Nedgang i energiforbruket er en klar indikasjon på redusert økonomisk aktivitet.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen