Suksess for sansene
Seks gutter i 20-årene ville i 1995 lage et sted der de kunne møtes og spise god, billig mat. De fant et lokale på Grünerløkka, skrapte sammen sparepengene, lånte 200.000 kroner og pusset opp lokalene selv. Restauranten Sult åpnet i førjulstiden i 1996. De første gjestene applauderte og en restaurantanmeldelse i romjula skrøt dem opp i skyene. Så begynte køene utenfor restauranten å bli lange. Suksessen ga utvilsomt mersmak, for to år senere åpnet nabobaren Tørst. I løpet av fem år er ikke bare gründerne blitt eldre, de har også rukket å åpne tre andre steder som serverer mat og drikke.
Restauranten Sult, baren Tørst, funkisrestauranten Hvalstrand Bad, kafeen Lyst og det nyåpnede utestedet Sans er blitt millionbutikk. Over 100 mennesker jobber på stedene som er drevet av et av datterselskapene til «mor» Sult AS. Ifølge gründerne Bernt Bucher-Johannessen og Tommy Gilen er det nå midlertidig oppstartstopp.
OVERSKUDD HVERT ÅR
Filosofien å tilby gjestene god mat for lite penger, er blitt en vinner. Stedene har gått med overskudd fra første dag. Og overskuddet er reinvestert i nye steder. Først i fjor tok de seks eierne ut utbytte. Siden 1997 er overskuddet på Sult og Tørst blitt 2,3 millioner kroner før skatt. I fjor omsatte de to stedene for ti millioner kroner, og satt igjen med et overskudd på nesten 900.000 kroner før skatt. Den verneverdige funkisrestauranten Hvalstrand Bad i Asker endte fjoråret med et overskudd på 260.000 kroner før skatt. Det dårlige været i fjor sommer får skylden for at overskuddet var nesten 400.000 mindre enn året før.
- Vi har satt et krav på oss selv at vi skal ha en resultatmargin på 10 prosent, sier Bucher-Johannessen. Han legger til at alt eierne gjør, skal baseres på penger som allerede er tjent. - Og at vi tjener penger, er helt klart et bevis på at vi gjør noe riktig.
OPPSTART I
EKSPRESSFART
Felles for de fleste stedene er at de er blitt til i ekspressfart. I 1. mai 1999 tok Sult-eierne over driften av Hvalstrand Bad fra kommunen. 17. mai åpnet de serveringen. Sent i fjor kom invitasjonen fra et borettslag på Enerhaugen som ønsket seg en restaurant i nabolaget drevet av gutta bak Sult. I mars i år åpnet kafeen og restauranten Lyst på Tøyen. Utestedet Sans i Stortingsgaten, som ble overtatt i mars og åpnet i fellesferien, er et samarbeidsprosjekt med investorene Gunnar Larsen og Thor Rieber-Mohn.
- Hva er hemmeligheten?
- Vi har helt klart vært på rett plass til rett tid. Vi har fått med oss oppturen på Grünerløkka. Vi etablerte oss i en tid der det er trendy å bo urbant. Mange av disse menneskene har tomme kjøleskap, men ikke nødvendigvis mange penger. Men først og fremst er nok nøkkelen at vi har solgt rimelig mat, sier daglig leder og medeier Tommy Gilen. - Vi har satset på ulike konsepter fordi vi også vil gi gjestene noe mer mat. Stedene skal ha sjel.
Både på Sult, Hvalstrand Bad og Lyst eier sentrale ansatte aksjer i sin egen arbeidsplass.
- Det har vist seg lønnsomt å la folk få eierandeler fordi det styrker lojaliteten, mener medeier Bernt Bucher Johannessen.
Tre av seks eiere jobber innen Sult AS. Gutta bak suksess-stedene er ikke blitt millionærer på publikumssuksessene fordi marginene er små. Og de forteller at de står i kø som alle andre for å få seg et bord på Sult som ikke mottar bordbestilling. Og selvfølgelig har Grünerløkka-restauranten gitt ut sin egen kokebok som ikke overraskende fikk navnet «Sult».