Styretoppen: Troika med 225 styreverv

Publisert: 27. juni 2002 kl 15.58
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Er det mulig å ha et personlig forhold til så mange selskaper?

- Vi skal ha et forhold, men det må ikke bli lidenskapelig, sier Skjerven. Han er yngstemann i styretroikaen. Med sine 79 styreverv puster han regjerende styrekonge Christian Ringnes i ryggen.

Økonomisk Rapport presenterer i samarbeid med informasjonsleverandøren Bizweb den norske Styretoppen, som er den komplette oversikten over de 30 personer som innehar flest styreverv i norsk næringsliv. Styretoppen er oppdatert pr. 15. oktober i år.

ÅPENT LANDSKAP

På toppen av Astrup Fearnley-bygget på Grev Wedels plass i Oslo, sitter de bokstavelig talt på rekke og rad, de tre nøkkelspillerne i Alfred Berg Industrifinans, i et halvåpent kontorlandskap preget av et anslag minimalisme.

Rundt det åpne landskapet ligger det noen «stille rom» for intern bruk, og i tillegg noen lekre møterom for å ta imot formuende klienter som søker råd. Skulle solen smile ned på hovedstaden, har det norske Alfred Berg (Direkte Investeringer)-laget direkte adgang til takterrassen med en av byens flotteste utsikter over fjorden, dog uten skjenkeløyve for skummende halvlitere.

Senior Petter Bjørnstad sitter selvfølgelig først i kontorlandskapet. - Som en bussjåfør på Lommedalsekspressen, flirer Bjørnstad, før han med litt større alvor peker på viktigheten av korte informasjonsveier mellom firmaets sentrale medarbeidere. Einar Skjerven er adm. direktør i børsnoterte Industrifinans Næringseiendom ASA. Mads Agerup har tilsvarende funksjon i børsnoterte Industrifinans Boligeiendom ASA. Petter Bjørnstad er styreleder i de to børsnoterte Industrifinansselskapene.

Saken fortsetter under annonsen

GJENGANGERE I EIENDOM

De tre finansdoldisene har alle en imponerende samling av styreverv. Einar Skjerven må holde orden på en portefølje av 79 styreverv.

Siden sist har Skjerven rykket kraftig innpå Ringnes i Eiendomsspar/Victoria eiendom. Mens Skjerven har rykket inn et par nye styrer (netto), har Ringnes etterlevd sitt løfte avgitt i Økonomisk Rapport i mars i år om å rydde opp i sin portefølje med sikte på å redusere antall styreverv. I januar i år kunne Christian Ringnes telle hele 93 styreverv, nå er beholdningen redusert til 83, viser en fersk gjennomgang av Brønnøysundregistrene.

Petter Bjørnstad står på stedet hvil med 78 styreverv, og må for første gang se seg forbigått av sin unge kollega Skjerven på Styretoppen. - Det må vel være greit, kommenterer Bjørnstad. Men så faller han kun en beskjeden plass ned på rankingen, til en tredjeplass blant Topp 30 på Styretoppen. Alfred Berg Industrifinans har enda en mann blant landets ivrigste styregjengangere. Mads Agerup bekler 68 styreverv, ikke så rent lite det heller.

Til sammen har de tre gjengangerne i Alfred Berg Industrifinanssystemet nesten ufattelige 225 styreverv (!), og har nå rykket forbi styretrioen Christian Ringnes, Olaf Gauslå og Lars Flatla i Eiendomsspar/Victoria Eiendom-sfæren, som til sammen bekler 210 styreverv.

FULL KONTROLL?

- Tallet kan selvfølgelig virke stort. Men det er et naturlig resultat av hvordan vi har organisert eiendomsvirksomheten vår, kommenterer Einar Skjerven.

Saken fortsetter under annonsen

Kort fortalt betyr det at det blir opprettet et eget aksjeselskap for hver enkel eiendom av en viss størrelse, for å gjøre det lettere å kjøpe og selge eiendommer.

Alfred Berg Industrifinans figurerer i dag blant Norges 5-6 største eiendomsbesittere, med en total forvaltningskapital på rundt syv milliarder kroner. Hver eiendom sitt aksjeselskap, og hvert aksjeselskap må selvfølgelig ha sitt styre, og der finner vi trioen Bjørnstad, Agerup og Skjerven som faste gjengangere.

- Har dere full kontroll over de mange selskapene dere bestyrer?

- Kontroll? Ja, det vil jeg si vi har. Nettopp fordi de samme personene går igjen i de ulike styrene, oppnår vi en bedre kontroll og oversikt over hva som skjer i de underliggende selskapene, sier Petter Bjørnstad.

De tre styregjengangerne praktiserer følgende rollefordeling. Typisk er det at Petter Bjørnstad leder møtene, lener seg på sin seniorkompetanse og kunnskap om hva som er kritisk ved driften, og stiller de kritiske spørsmålene. Da gjelder det for Agerup og Skjerven kunne detaljene, og svare for seg.

- Jeg vet en del om hvilke områder som er viktigere. Vi har investert i eiendom siden tidlig på 1990-tallet, og har etter hvert bygget oss opp en solid erfaring. Men vi hadde ikke klart å følge opp alle selskapene om vi ikke hadde et system bak oss som vi kan stole 100 prosent på, fremholder Bjørnstad, og tenker på analyse, regnskap og alt som har med det operasjonelle å gjøre.

UTEN LIDENSKAP

Saken fortsetter under annonsen

- Med 70-80 selskaper hver å følge opp, er det i det hele tatt mulig å få et forhold til de enkelte selskaper, eller blir det styrearbeid langs samlebåndet på toppen av Grev Wedels Plass?

- Det er absolutt mulig å ha et forhold til selskapene. De er jo også fysiske objekter, boliger og næringseiendommer, fastslår Mads Agerup.

- Noen er glad i å se på diamanter, andre stopper opp for å se på en pen eiendom. Industrifinans boligeiendom og næringseiendom er babyene våre, som nå begynner å bli voksne, supplerer Petter Bjørnstad.

Yngstemann Skjerven tar også replikk: - Veldig mange av styrevervene er en funksjon av at vi har gått svanger med en idé som så er blitt realisert. Vi skal ha et forhold til hvert enkelt selskap, men det må ikke bli lidenskapelig, og spiller opp igjen til Bjørnstad som gjør det klart at: - Det vi driver med skal ikke være noe giftermål men et samboerskap. Vi er mer finansielt orientert i våre investeringer enn utviklingsorientert, fremholder Petter Bjørnstad, og gjør seg til talsmann for en helt annen filosofi enn eiendomskongen Olav Thon.

Thon engasjerer seg så sterkt følelsesmessig i hvert enkelt bygg, at han knapt orker tanken på å selge så mye som en overflødig kvadratmeter. Alfred Berg Industrifinans ser på boliger og eiendom som et verktøy til å få investerte kroner til å yngle.

- Har dere tegnet styreansvarsforsikring?

De tre styregjengangerne ser på hverandre. Liten pause, før Petter Bjørnstad svarer et bekreftende ja, selv om han ikke helt vet om det er noe poeng med en slik forsikring. - De lærde strides. Hvilket svar du får avhenger av hvilken advokat du spør, sier han. Styreansvarsforsikringen er primært knyttet til de børsnoterte hovedselskapene, som også har eksterne styrerepresentanter.

Saken fortsetter under annonsen

Styretroikaen i Alfred Berg Industrifinans bruker mellom 25 og 30 prosent av sin arbeidstid på styrerelatert arbeid. Men det går ikke noe skarpt skille mellom hva som er styrearbeid og hva som er daglig drift. - Styrearbeidet blir et sammenhengende arbeid, melder Bjørnstad.

Men det er ikke bare eiendom å finne i styretroikaens styreportefølje. Industrifinans var lenge kjent som rikfolkets pengeforvaltere, og fortsatt figurerer det rikinger i noen av styretroikaens selskaper. Junior Skjerven, for eksempel, er styremedlem i to av den abdiserte skikongen Bjørn Dæhlies investeringsselskaper.

På visittkortene til styregutta står kun navnet. Et bevisst valg. Få ting er vel mer sjef enn å droppe de formelle yrkestitler og skolegrader.