Styrer uten å eie

Publisert: 29. mai 2008 kl 10.24
Oppdatert: 30. mai 2008 kl 09.44

En oversikt Finansavisen har utarbeidet viser at i de ti største selskapene på Oslo Børs har 55 av 94 styremedlemmer mindre enn 100 000 kroner i aksjer. StatoilHydro-styret er blant styrene med minst eierskap. Her har 82 prosent av styremedlemmene ubetydelige eller ingen aksjeposter. Styreleder Svein Rennemo eier ikke en eneste aksje. I Telenor har fem av ti ingen aksjer. I Norsk Hydro er det kun to av ni som har betydelige eierposter.

Investor Riulf Rustad sier til Finansavisen at hans erfaring tilsier at man tenker mer langsiktig og er mer engasjert når man har et betydelig eierskap.
- Da fokuserer man heller på å skape aksjonærverdier over tid enn på å bygge et imperium, sier Rustad.

Heller ikke alle konserndirektører graver dypt i lommene for å investere i de selskapene de leder. I de ti største børsnoterte selskapene i Norge eier 16 prosent av konserndirektørene ikke aksjer for mer enn 100 000 kroner.

En britisk undersøkelse gjort av Keasy, Short og Wright i 72 selskaper, viser sammenheng mellom styremedlemmenes eierskap og fremtidig lønnsomhet. En annen rapport som er offentliggjort i Quarterly Journal of Business and Economics, konkluderer ifølge Finansavisen med at avkastningen generelt sett er bedre i selskaper hvor ledelsen delvis får betalt i egenkapital, og hvor de eier mye gjennom aksjer og opsjoner.

Saken fortsetter under annonsen